Consumatorii europeni isi recastiga increderea, acest lucru fiind reflectat in evolutia indicatorilor pentru asteptarile privind starea economiei si veniturile, si pentru dorinta de cumparare, potrivit sondajului GfK Climatul de consum Europa.

Increderea in Europa a crescut insa in mod  considerabil in Grecia, Italia si Spania. Grecii, mai ales, par sa considere ca ce a fost mai greu a trecut. Comparativ cu inceputul anului,  consumatorii polonezi si cehi adopta si ei o atitudine cu mult mai optimista  in ceea ce priveste viitorul.

Un factor continuu de incertitudine economica il constituie crizele din  Irak si Ucraina. Impactul crizei din Irak este deja evident in cresterea   pretului titeiului. Daca criza va continua sau daca va afecta chiar volumul  de titei disponibil, pretul combustibilului va creste, ceea ce va avea   imediat un efect de domino ca urmare a cresterii costurilor de transport   pentru numeroase produse.

Criza din Ucraina este importanta pe plan psihologic, tara fiind relativ nesemnificativa pentru UE sub raport economic.

Dorinta de cumparare comparativa Romania vs. Europa - GFk

Romania: cresterea economica nu se simte la cumparatori

Economia romaneasca inregistreaza potrivit GFK de circa 18 luni o crestere puternica.   Se pare insa ca acest salt economic nu a avut deocamdata impact asupra  consumatorilor. Toti indicatorii continua sa aiba valori negative. Asteptarile   privind starea economiei se situeaza in prezent la -10,4 puncte. Este o  crestere de circa 7 puncte, comparativ cu luna martie. Insa, in urma cu un   an, indicatorul se afla la un nivel similar, respectiv -16,1 puncte.  Asteptarile privind veniturile sunt si ele sub media pe termen lung de zero puncte, situandu-se la -0,7 puncte.

In momentul de fata, dorinta de cumparare se situeaza la -14 puncte,   respectiv la acelasi nivel ca si in luna martie. Comparativ cu iunie 2013,   cresterea inregistrata este, de fapt, de 8,5 puncte. In mai, indicatorul se  situa la -8,4 puncte, urcand deci la cea mai ridicata valoare avuta din  decembrie 2013.