Vanzarile producatorului de carne si produse din carne de porc Smithfield Foods Romania au crescut cu 10% in primul trimestru al anului fiscal 2013, incheiat la sfarsitul lunii iulie, la 63,5 milioane de dolari, iar subsidiara a raportat profit de aproape 5 milioane de dolari, potrivit ultimului raport al companiei.
“Vanzarile si profitul operational s-au imbunatatit semnificativ la operatiunile de procesare de carne din Romania, ca urmare a aprobarii pentru exporturi de produse din carne de porc in statele membre UE, incepand din trimestrul al patrulea al anului fiscal 2012. Aceasta aprobare ar trebui sa sustina in continuare rezultatele operatiunilor de carne din Romania”, se arata in raportul grupului american.
Din cauza pestei porcine s-a interzis in 2003 exportul Romaniei de carne de porc si produse din carne de porc de provenienta romaneasca in UE. Acesta au fost reluate in acest an, iar acest lucru e deja vizibil in rezultatelor producatorilor.
Analistii din industrie se asteapta ca majorarea costurilor la furaje si reglementarile mai dure din Europa vor duce la o contractie a producatorilor, imbunatatind mediul deja favorabil pentru fermele Smithfield din Polonia si Romania.
Grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a cumparat firmele Agrotorvis si Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior jumatate din capitalul firmei de distributie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucuresti, precum si un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.