Productia locala de porumb din acest an a scazut cu 60%, la 4,7 milioane de tone, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii, situatie ce va duce la cresterea preturilor la mai multe alimente din cosul zilnic al romanului.
“Acestea sunt estimari si n-as vrea sa va dau cifre si sa vorbesc inainte, pentru ca acesta ar influenta preturile”, a declarat ministrul Daniel Constantin pentru Mediafax.
Acesta a comentat si ca productia de grau a fost in acest an de 4,9 milioane de tone, fata de media ultimilor trei ani de 5,3 milioane de tone. “Intr-adevar, vor fi pierderi importante la porumb si floarea soarelui”, a adaugat el.
In aceste conditii, carnea de pasare s-ar putea scumpi pana la sfarsitul anului din cauza majorarii de pret la furaje, cu 5% la poarta fermei, procent care se regaseste in general triplat pe rafturile magazinelor, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van. “Preturile la furaje au crescut cu 30-35% incepand cu luna august, din cauza secetei si a productiei mai mici din aceasta toamna”, a spus Van. El a adaugat ca scumpirea carnii de pasare va fi influentata si de majorarile de pret la combustibili si energie.
“Preturile la carnea de pasare vor creste cam cu 5% la poarta fermierilor, pana la sfarsitul anului, dar asta nu reflecta scumpirea din magazine. In general, o crestere de pret la poarta fermei se regaseste de trei ori mai mare pe rafturile magazinelor”, a afirmat Van, care estimeaza o majorare de pret la carnea de pasare de aproximativ 15% in magazine.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, carnea de pasare s-a scumpit cu 2% in primele opt luni ale acestui an.