Variatia dintre preturile practicate de tipurile de magazine existente pe piata autohtona (discount, cash&carry,  supermarket, hipermarket) este mult mai mica decat cea observata pe pietele mature deoarece consumatorii romani par a fi perceputi ca fiind foarte sensibili la pret de catre jucatorii din segmentul de retail, care sunt astfel reticenti in a se diferentia major pe baza pretulul, considera reprezentantii firmei de consultanta Roland Berger.

In consecinta, luand ca etalon un cos standard de produse de baza de marca, excluzand magazinele de convenienta, indexul preturilor variaza intr-un interval de cinci puncte procentuale (intre cel mai ieftin si cel mai scump format), in timp ce in alte piete mature, aceeasi variatie poate ajunge pana la 15 puncte procentuale”, se arata in raportul Perspectiva asupra retailului modern din Romania.

Politicile de pret sunt rareori corelate cu caracteristicile specifice formatului (de exemplu localizarea) pentru ca majoritatea lanturilor de retail nu par a avea o pozitionare strategica clara. Chiar si in cadrul acelorasi lanturi de retail, diferentele intre localizarile magazinelor individuale sunt foarte rar cuprinse intr-un nivel corespunzator de pozitionare a preturilor.

Peisajul european este mult mai eterogen, cu diferente clare intre politicile de pret ale fiecarui format de retail. Astfel, discounterii si jucatorii cash&carry afiseaza preturi considerabil mai mici fata de hipermarketuri, supermarketuri si magazine de convenienta. Ultimele trei se diferentiaza si ele la randul lor semnificativ dupa nivelul preturilor.

Identificand apetenta cumparatorilor locali pentru preturile cele mai mici, marile lanturi de retail au apelat la productia si distributia marcilor private. Insa, doar o mica parte din jucatorii de pe piata de retail din Romania beneficiaza de un portofoliu variat de marci private, potrivit Roland Berger, gradul de acoperire fiind mai mare pentru produse alimentare si mai redus pentru bauturi si produse de igiena.

In majoritatea categoriilor de produse potentialul marcilor private nu a fost inca pe deplin dezvoltat (doar 50-60% din cosul de produse de baza “branduite” au avut ca echivalent o marca privata in cele 128 de magazine vizitate). Mai mult, chiar daca un lant de magazine dispune in portofoliul sau de produse cu marci proprii pentru anumite categorii, de multe ori ele nu sunt disponibile in toate magazinele din lant. Ceea ce inseamna ca mai este loc atat pe piata producatorilor de marci private pentru marile lanturi si ca, de asemenea, cu timpul diferentele de preturi din variile tipuri de magazine vor incepe sa difere.