Cititul a devenit mai degraba o exceptie, decat o obisnuinta placuta. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Roman de Studii Sociale, o treime dintre tinerii cu varste de pana in 30 de ani nu au citit nicio carte in 2012.

Doar 15% dintre cei intervievati au citit cinci sau mai mult de cinci carti, 11% au citit in acest an trei sau patru carti in timp ce 21% au terminat de lecturat una sau cel mult doua carti. Varsta nu-si mai spune cuvantul. O treime dintre cei cu varstele cuprinse intre 18 si 30 de ani nu au citit nimic anul acesta. La fel si jumatate dintre respondentii pana in 50 de ani, dar si majoritatea romanilor care au depasit pragul de 55 de ani.

Iar interesul in scadere pentru cartile non-virtuale si non-gratis se prezinta si in cifre, valoarea ei s-a injumatatit fata de 2007, ajungand la 60 de milioane de euro. Se poate da vina pe aparitia e-readerelor si a librariilor digitale, a preturilor cu 30% mai mari a cartilor tiparite decat a celor download-abile de pe internet, dar si pe o noua societate activa social si nu cultural.