Liderul pe segmentul de produse de larg consum ramane si in 2011 gigantul elvetian Nestle, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 106,9 miliarde de dolari, cu 8% mai mult decat in anul anterior.

E urmat de Procter&Gamble cu afaceri de 82,5 miliarde de dolari, in crestere cu 5% comparativ cu 2010 si de producatorul american PepsiCo. Acesta a reusit sa ajunga in top trei cei mai mari 50 de producatori de bunuri de larg consum din lume (FMCG) realizat de compania de cercetare OC&C Strategy Consultants.

Compania rivala – Coca Cola Company – a raportat o crestere de 33% fata de 2010, ajungand  pe pozitia a sasea, cu un loc mai sus fata de topul anului trecut. Producatorul de sucuri a inregistrat in 2011 afaceri de 46,5 miliarde de dolari, mai putin decat Kraft Foods (54,3 miliarde de dolari) si Unilever (64,71 miliarde de dolari) care ocupa locurile patru si cinci.

Iata intregul top cu cei 50 de producatori de bunuri de larg consum din lume realizat de OC&C Strategy Consultants:

[twocol_one][/twocol_one][twocol_one_last][/twocol_one_last]

Tara care domina topul este evident Statele Unite, detinand aproximativ 44% din totalul cifrei de afaceri obtinuta de companiile prezente in Top 50 si fiind prezenta cu 19 grupuri in top, urmata de Regatul Unit cu sase grupuri, Japonia cu opt grupuri, Elvetia si Franta. In total companiile din tarile mentionate reprezinta o cifra de afaceri totala de 952 miliarde de dolari.

Dar nici Europa nu e de ignorat. Rata de crestere a companiilor e impresionanta.

De aceea nu e de mirare ca in 2011 in Europa au avut loc numeroase achizitii pe piata de FMCG: Sanex a fost achizitionata de catre grupul Unilever Colgate-Palmolive, Yoplait a fost achizitionata de partenerul sau din SUA – General Mills, iar liderul de cosmetice rus Calina a fost achizitionat de catre Unilever.

Asteptari?

Rezultatele primului trimestru al anului 2012 au aratat o incetinire a cresterii. Astfel din top 30 al jucatorilor din piata, cresterea cifrei de afaceri a fost moderata de 5,4%, fata de 8.7%, cat era in acelasi interval in 2011. In plus, cresterea este inca in mare masura determinata de pietele emergente, in timp ce pietele mature sunt afectate de concurenta puternica si de pretul tot mai mare al materiei prime. Deja primele cinci companii confirma prin rapoartele lor efectele nocive ale cresterii costului materiei prime ce se resimt si se vor resimtii in pretul final al produselor.