Targul International Gaudeamus – Carte de invatatura, editia a 19-a, a inceput astazi (21  noiembrie) in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti  si va dura cinci zile. In cadrul expozitiei peste 650 de evenimente culturale, lansari de carte, evenimente profesionale (dezbateri si mese rotunde), prezentari de oferta educationala, sesiuni de autografe si intalniri cu autori  vor avea loc.

Pe langa impresionanta panorama a noutatilor editoriale ale anului oferita de cele circa 370 de edituri din Romania si din strainatate participante, Gaudeamus aduce la Bucuresti actualitatea pietei de carte internationale prin prezenta a 15 agenti literari si specialisti in drepturi de autor si de traducere din sapte tari europene si din SUA.

Sectiunile acestei expozitii sunt:
*Carte si multimedia – sectiune dedicata ofertei propriu-zise de carte in format clasic si produse multimedia  (carte pe suport electronic, muzica, film, cursuri interactive etc.);
*Bursa Educatia – sectiune permanenta rezervata institutiilor de invatamant romanesti si straine, de toate nivelurile, care prezinta propria oferta educationala si editoriala;
*Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creanga” – sectiune adresata copiilor, care cuprinde edituri romanesti si straine specializate in publicarea de carte de profil.

Din cele 650 de evenimente ce vor avea loc cele mai importante sunt:

Expozitii

Istoria imaginara a cartii si a scrisului  cuprinde peste 30 de lucrari aflate la granita intre arta fotografica si poezie, care propun o perspectiva originala asupra Cartii ca obiect magic si revelator in spatiul lumii contemporane. Fotografiile apartin lui Jean Marc Godes, artist fotograf si regizor de imagine fixa.

 Ada Kaleh – Insula din suflet este o expozitie documentara organizata de  Muzeul Taranului Roman, care  aduce in atentia publicului larg aspecte mai putin cunoscute despre istoria insulei Ada Kaleh, scufundata in apele Dunarii, o data cu finalizarea barajului hidrocentralei Portile de Fier, in deceniul 7 al secolului trecut. Fragmente din interviuri cu cei stramutati, fotografii din arhivele personale ale acestora,
imagini din colectii si arhivele muzeale, contureaza o palida, dar emotionanta imagine a paradisului pierdut.

Pagini din istoria radioului  este o expozitie organizata in colaborare cu Federatia Romana de Radioamatorism si Asociatia Colectionarilor de Aparate Radio din Romania, care prezinta, in fotografii documentare si in exponate reale, pentru curiosi si pasionati de toate varstele, o interesanta si succinta trecere in revista a mai multor etape din evolutia radioului si a aparatelor de radio de-a lungul timpului.

O istorie a tiparului, expozitie organizata de Complexul National Muzeal „Curtea Domneasca” din Targoviste, prezinta o ilustrare a activitatii tipografice din Targoviste (inceputul secolului al XVI-lea), dar si din centrele aparute mai tarziu in Moldova si Transilvania. In plus, vizitatorii vor putea sa admire reconstituirea unui atelier tipografic din secolul al XVIII-lea.

Lansarea audiobook-urilor “Biblioteca de poezie romaneasca” si “Noapte buna, copii!”, marca Casa Radio

Editura Casa Radio vine  cu cele mai noi audiobook-uri cu inregistrari rare din fonoteca radio si autori cult, in colectiile „Biblioteca de poezie romaneasca” (Ion Minulescu, Stefan Aug. Doinas, Mircea Ivanescu) si „Lecturi pe intuneric” cu pagini inedite de publicistica radiofonica de Nicolae Steinhardt. Volumele vor fi lansate sambata, 24 noiembrie, la standul editurii, eveniment la care vor fi invitati Florin Iaru, Marius Chivu, Ion Bogdan Lefter, Simona Popescu, Mircea Cartarescu, Tudor Banus, Luca Jebeleanu. O surpriza pentru cei mai mici ascultatori va fi lansarea,  joi, 22 noiembrie, a noilor volume din colectiile „Radio Princhindel” si „Noapte buna, copii”.

Conferinte

Miercuri, 21 noiembrie, Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti si Agentia Federala de Presa si Comunicare in Masa invita publicul profesional la o masa rotunda cu tema “Influenta istoriei asupra literaturii”. Participa: Andrei Volos, Leonid Yuzefovici, Ilya Boiasov.

Joi, 22 noiembrie, seria evenimentelor profesionale va fi deschisa de Ambasada Suediei la Bucuresti, care propune pe durata intregii zile un eveniment-maraton transmis live de la Stockholm: povestitori din Suedia – pentru cititori din lumea intreaga.

Tot joi,  pentru al treilea an consecutiv, Gaudeamus gazduieste seminarul international „Talking Books on the Radio”, care va avea loc intre orele 09.30 – 17.00 in sala de conferinte  Grand Hotel Continental, Bucuresti. Seminarul are ca tema traducerea literara si dezbate rolul radioului public in promovarea traducerilor din diverse limbi, cu o atentie speciala acordata scriitorilor din Sud-Estul Europei. Participa reprezentanti ai posturilor de radio si televiziune membre EBU (European Broadcasting Union).

In parteneriat cu Simona Kessler International Copyright Agency, se organizeaza tot joi masa rotunda cu tema Rolul agentilor literari pe piata internationala de carte in era electronica, eveniment la care vor participa agentii literari romani si straini inscrisi la Centrul
International de Agentii Literare, dar si specialisti in domeniu din Romania si din strainatate. Moderator: Simona Kessler.

Vineri, 23 noiembrie, Institutul Francez sarbatoreste 20 de ani de la lansarea  programului de traducere „Nicolae Iorga”. Invitatii Institutului Francez vor fi scriitorul Pascal Bruckner, care revine in Romania, alaturi de Dominique Viart, eseist, critic si profesor de literatura si de jurnalistul Hugo Pradelle. Vor fi organizate doua dezbateri despre traducerea literaturii franceze si despre rolul
premiilor literare din Franta in consacrarea internationala a unui scriitor.

Evenimente si emisiuni Radio Romania

Radio Romania Cultural propune  emisiuni live transmise din Targ, prezentari de proiecte (Romanii frumosi s-au nascut in Romania), lecturi din volume de poezie contemporana si auditii din fonoteca radio.  Vineri, 23 noiembrie, incepand cu ora 16.00,  invita publicul la studioul de poezie, un recital de poezie si violoncel cu lecturi din volume semnate de Rita Chirian, Ofelia Prodan, Andra Rotaru, Dan Sociu, Vlad Moldovan si Bogdan Alexandru Stanescu, eveniment care va fi urmat de o auditie a unui colaj de poezii din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Romane.