Cunoscutul ONG Greenpeace alarmeaza industria producatoare de haine si clientii fashionisti ai sai. In urma unor analize s-au descoperit in hainele ce provin de la 20 de branduri de top  puse in vanzare in 29 de tari si regiuni ale lumii, substante chimice periculoase care fie sunt substante cancerigene, fie pe termen lung  afecteaza indirect sistemul hormonal al omului fiind devarsate in apa. 

Una dintre descoperirile  investigatiei este ca toate brandurile testate au cel putin cateva produse care contin  etoxilati de nonilfenol (NPE), care se descompun in substanțe care afecteaza sistemul hormonal. Cele mai mari concentratii – peste 1.000 ppm – s-au descoperit în hainele Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones si Marks & Spencer (M&S).  Articolele de imbracaminte includ pantaloni, tricouri, lenjerie de corp si rochii, fabricate mai ales in China si in alte tari in curs de dezvoltare.

 “In aproximativ doua treimi din cele 141 de esantioane au fost detectati etoxilati de nonilfenol (NPE)”, a afirmat Greenpeace. Etoxilatii de nonilfenol (NPE) sunt produse chimice utilizate frecvent ca detergenti in numeroase procese industriale si in producerea unor textile naturale si sintetice. Deversate in canale, se descompun in nonilfenol (NP), un produs secundar foarte toxic care actioneaza ca perturbator hormonal.

In plus, pe unele haine au fost identificati ftalati sau coloranti care contin amine cancerigene. Ftalatii sunt substante chimice care perturba sistemul endocrin si care sunt utilizate pentru producerea plasticului flexibil (PVC sau vinil). Produsele de acest tip infiltreaza ftalati atunci cand sunt incalzite sau uzate. Ftalatii pot fi intalniti in produsele de ingrijire personala si detergenti, adesea etichetati ca fiind “parfum”. Expunerea la ftalati a fost legata de declansarea pubertatii timpurii la fete si un factor de risc pentru o dezvoltare a cancerului mamar.

„Unele dintre articolele testate de la Zara au iesit pozitive pentru substante care se descompun in compusi cancerigeni sau care afecteaza sistemul hormonal, ceea ce este inacceptabil, atat pentru consumatori cat si pentru oamenii care traiesc in vecinatatea fabricilor unde sunt produse aceste haine. Cand un brand produce 850 de milioane de articole vestimentare pe an, cum face Zara, atunci acest lucru are un impact imens“, a declarat Martin Hojsik, coordonatorul campaniei Detox în cadrul Greenpeace International

Unii dintre marii competitori deja arata ca se tin de promisiuni pentru a ajuta la dezvoltarea unei industrii a modei fara substante toxice. De exemplu, Marks&Spencer si-a luat angajamentul de a publica date referitoare la poluarea de la unii dintre furnizorii sai pana in februarie 2013.  Iar alt competitor, H&M, a stabilit deja o data fixa pana la care va elimina complet PFC-urile – una din cele mai periculoase grupe de substante din acest domeniu. H&M spune ca acest lucru este posibil pana la 1 ianuarie 2013.

Mai jos situatia prezentata de Greenpeace reiesita din analizele unui laborator independent.