Peste 1,85 milioane de tone de alimente in fiecare an sunt aruncate la gunoi de consumatorii romani, respectiv  97,5 kilograme de mancare pentru fiecare roman. La nivel european aproximativ 90 de milioane de tone de alimente se pierd anual si respectiv 180 de kilograme pe locuitor, potrivit Ministerul Agriculturii.

Risipa de alimente reprezinta pierderea de alimente naturale sau gatite, in timpul sau dupa pregatirea mesei. Aceasta este adesea cauzata de ambalarea sau depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare sau de lipsa unui plan pentru cumparaturi.

Studiile Uniunii Europene estimeaza ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri din produse alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering pentru 14% din total.

Statisticile arata ca 15% dintre alimentele aruncate nici macar nu au fost scoase din ambalaj. Se prognozeaza ca pana in anul 2020 cantitatea de alimente aruncate la gunoi va ajunge la 126 de milioane de tone.