Cheltuielile de consum din cele 27 de state membre UE s-au diminuat in trimestrul al treilea cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa ritmul scaderii a incetinit potrivit barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

In pofida scaderii generale a cheltuielilor de consum in statele UE, datele indica pentru trimestrul al treilea o crestere anuala a cheltuielilor in 16 tari.Printre tarile care au inregistrat o crestere a cheltuielilor se regaseste si Germania, cea mai mare economie din UE, unde cheltuielile au crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea spre deosebire de 0,4% in trimestrul doi.

Cheltuielile de consum au scazut in alte economii mari din UE, respectiv in Spania (-5,3%), Italia (-4,6%) si Marea Britanie (-3,3%). In acelasi timp, Franta a inregistrat un declin anual mai temperat in trimestrul al treilea, de -0,6%. Europa de Est a continuat sa inregistreze cresteri si in al treilea trimestru din 2012. Astfel, cheltuielile de consum au inregistrat cresteri de doua cifre in Slovenia si Lituania si s-au majorat semnificativ in Letonia, Bulgaria si Estonia.

Portugalia, Grecia si Irlanda, statele cele mai afectate de criza zonei euro, au inregistrat cele mai puternice scaderi ale cheltuielilor de consum.

Declinul general al consumului populatiei, reflectat in barometrul cheltuielilor de consum din UE in ultimul an, a corespuns unei tendinte similare la nivelul datelor Eurostat privind PIB-ul UE. Cifrele preliminare pentru T3 2012 au indicat o scadere anuala a PIB-ului de 0,4%.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE arata ca ritmul scaderii s-a temperat in trimestrul al treilea, dar cert este faptul ca cheltuielile in UE au continuat sa se reduca in termeni anuali. Barometrul arata in mod clar ca gospodariile din UE reactioneaza la cresterea economica atenuata sau, in unele cazuri, la recesiunea economiei, prin reducerea cheltuielilor. Nu am fi surprinsi daca aceasta tendinta va continua in trimestrul patru, inainte de a incepe sa-si revina treptat in 2013”, a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.