Produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate in UE, incepand de astazi 11 martie 2013.

“Faptul ca astazi intra in vigoare interdictia totala legata de comercializare reprezinta un semnal important cu privire la importanta pe care Europa o acorda bunastarii animalelor. Comisia se angajeaza sa sprijine in continuare dezvoltarea de metode alternative si sa incurajeze tarile terte sa adopte si ele abordarea europeana. Acest lucru reprezinta un prilej important pentru Europa de a da un exemplu de inovare responsabila in domeniul produselor cosmetice fara a face compromisuri cu privire la siguranta consumatorilor’, a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor.

Comisia a examinat cu atentie impacturile interdictiei de comercializare si considera ca exista motive imperioase pentru punerea in aplicare a acesteia. Acest lucru este in consens cu convingerea ferma a multor cetateni europeni: dezvoltarea produselor cosmetice nu justifica testarea pe animale.

Testarea pe animale in Uniune este interzisa inca din 2004 pentru produsele cosmetice si din 2009 pentru ingredientele produselor cosmetice (‘interdictia privind testarea’). Incepand din martie 2009, este, de asemenea, interzisa comercializarea in Uniune a produselor cosmetice care contin ingrediente care au fost testate pe animale (‘interdictia de comercializare’).