Ambient, unul dintre putinii retaileri de tip Do it yourself  (DIY) cu capital 100% autohton a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 47% in ultimii doi ani, in ciuda scaderii drastice a pietei de profil. Astfel, compania si-a revenit dintr-o scadere de doua cifre inregistrata la inceputul crizei.

 

„Anul 2012 este anul in care ne-am intors la profit net, iar anul 2013 este un an dedicat consolidarii pentru care ne asteptam la o crestere de doua cifre”, a declarat Liviu Voicu, director financiar al companiei.

„Am crescut datorita vanzarilor asistate si nevoii clientilor de a se informa corect, si a solutiilor integrate: showroomuri de constructie, finisaje, instalatii si mobila”, a declarat Ioan Ciolan, directorul general al Ambient, constient ca aceasta crestere a insemnat o absorbtie a cotei de piata a altor concurenti care nu s-au adaptat atat de repede la nevoile pietei.

De fapt, cifra de afaceri de 667 milioane de lei din 2012, vine in contextul unui numar neschimbat de centre comerciale, 12 la numar si 15 depozite de materiale de constructii – si in conditiile unei piete in continua scadere, ceea ce arata ca planul de restructurare a business-ului, inceput in 2009, a fost un succes.
Conceptul de business sanatos pare cel care a adus-o pe plus. Din cele 40.000 de produse de la cei 700 de furnizori parteneri, 90% sunt romanesti, in conditiile in care in cazul competitorilor de profil procentul produselor importate este de 60% sau chiar de peste 80%. “Calitatea materialelor din Romania este foarte buna. In plus, prima data analizam ofertele furnizorilor locali si apoi luam in considerare importul”. Conceptul Ambient e deci simplu: daca nu sprijina business-urile locale care ofera locuri de munca populatiei din zona, atunci angajatii nu au puterea de cumparare si nu pot face  din magazinele locale. Din pacate, desi conceptul e rezonabil, putini retaileri vad problema in acest fel si accepta importul cu preponderenta, ignorand cu totul clientul final. Client final care are, sau nu, fonduri.

Anul trecut cele 12 centre comerciale din zona Transilvaniei au adunat 3 milioane de vizitatori.