Produsele organice trebuie sa contina minimum 95% dintre ingrediente cultivate fara pesticide

In zilele noastre se vorbeste foarte mult despre produsele naturale, ecologice, organice si biologice, dar lucrurile sunt confuze cand trebuie sa definim cu exactitate acesti termeni.
In primul rand, trebuie sa mentionam ca termenii de organic si biologic (bio) au aceeasi semnificatie, termenul de organic fiind utilizat cu precadere in SUA, iar cel de biologic in Europa. In acest caz avem de-a face cu produse ale caror ingrediente provin in mare proportie din culturi/ ferme biologice (organice) certificate.
Produsele bio nu sunt agresive cu epiderma deoarece in compozitia lor nu se adauga conservanti chimici, nu se adauga coloranti si nici parfumuri sintetice sau obtinute din petrol sau derivate (doar cele din uleiuri esentiale).
Pentru a putea fi considerate bio, produsele cosmetice trebuie sa fie certificate de catre organisme/institutii de certificare abilitate si neutre (NaTrue, Ecocert, Qualité France, etc.). Aceste certificari sunt indicate pe ambalajele produselor prin logo-uri si atesta fabricarea produselor conform criteriilor de certificare stricte, stabilite la nivel international.
Etichetele de natural si bio/organic sunt date de gradul de puritate al ingredientelor din compozitie.
Produsele cosmetice bio, prin certificarile lor, trebuie sa ofere transparenta (informare corecta si completa) asupra ingredientelor folosite si procedeelor de fabricare. Astfel, pe ambalajul produselor certificate BIO si ECO se indica procentul de ingrediente naturale si procentul de ingrediente bio. Ca principii majore intalnim: interzicerea unor substante de sinteza care pot dauna pielii si/sau organismului uman (conservanti, triclosan, parabeni, fenoxietanol, coloranti, filtre chimice, saruri de aluminiu), maxim de ingrediente vegetale.
Ingredientele BIO (biologice/organice) provin din agricultura biologica si respecta un anume mod de productie. Daca fiecare stadiu al productiei de cosmetice bio (cresterea plantelor, recoltare, depozitare, transportare si pocesare) este efectuat in acord cu standardele internationale, atunci produsul final va afisa pe cutie sigla organismului de certificare organica.
In cazul produselor organice (sau bio), atat culturile de plante, cat si produsele in sine sunt certificate organic de catre organisme autorizate de certificare (Demeter, NaTrue, Soil Assotiation, etc.). Certificarea presupune inspectarea terenurilor si fabricilor si testari periodice ale solului si apei pentru a determina agricultorii si producatorii sa respecte standardele fixate.
Da. Plantele sunt cultivate fara a se folosi ingrasaminte sau pesticide chimice. Mai departe, plantele sunt pastrate in conditii stricte, fara a intra in contact cu alte materii prime, non-organice, sunt transportate in conditii speciale pana la procesator, iar in procesul de productie nu se foloseste niciun ingredient sintetic. Un produs organic nu contine coloranti, conservanti, stabilizatori de aroma de sinteza, etc. Produsele organice trebuie sa contina minimum 95% dintre ingrediente cultivate fara pesticide, ingrasaminte artificiale si nemodificate genetic. Daca un produs este biologic, va fi si ecologic, insa reversul nu este neaparat valabil.
Ecologic inseamna ca acest produs respecta reglementarile de mediu, in principiu referindu-se la faptul ca nu se polueaza solul, fiind eticheta unei agriculturi naturale, integrate in peisaj. Ingredientele unui produs ecologic pot proveni fie din agricultura naturala, fie din agricultura biologica, deci nu sunt neaparat organice. De asemenea trebuie urmarit la ce anume face referinta termenul de ecologic de pe eticheta unui produs: la ingrediente, la productie, ambalaje, etc.
Din nou, produsele ecologice sunt si ele certificate de catre organisme de certificare autorizate. Si daca pe eticheta produsului scrie “natural”, nu inseamna ca este si organic.
Diferenta dintre aceste produse biologice (organice) si cele naturale vine, in primul rand, de la modul de crestere al plantelor utilizate in fabricarea acestor produse. Cosmeticele bio sau organice provin numai din extracte naturale din plante care au fost crescute cu atentie, fara ingrasaminte sau pesticide chimice, iar solul este atent verificat. In schimb, plantele continute de produsele naturale pot fi crescute cu sau fara ajutorul substantelor fertilizatoare si pot fi sau nu tratate cu pesticide. Cosmeticele naturale controlate (de catre organisme de specialitate, precum BDIH sau Ecocert) nu contin coloranti si conservanti sintetici, substante parfumate sintetice, materii prime etoxilate, silicon, parafina sau alti derivati din petrol.
In general nu sunt foarte bine informati deoarece majoritatea etichetelor sunt greu de citit, iar cu cat o eticheta este mai greu de citit, cu atat consumatorul va fi mai greu de convins si castigat.
No related posts.
1 Comment
Poi asa si este normal odata ce se cheama produse bio