Dupa ce prabusirea unui atelier de confectii din Bangladesh a determinat cel mai grav accident industrial din ultimii ani, cu peste 1.000 de morti, marii retaileri de imbracaminte cauta sa isi spele imaginea de exploatatori ai fortei sarace de munca. 

Potrivit Business Insider problema exploatarii consta tocmai in cererea retailerilor pentru produse tot mai variate. Companiile vest-europene au imbratisat modelul fast-fashion deoarece incurajeaza clientii sa mearga intr-un magazin mai des pentru a vedea care mai sunt noile stiluri. Din cauza acestui trend producatorii sunt obligati sa furnizeze bunuri mai repede si la costuri mai mici. Ceea ce inseamna salarii mici si beneficii minime pentru angajati. Siguranta lor este total ignorata.

De la incindentul cu 1.000 de victime, au mai avut loc inca doua incendii tot in aceeasi tara si in aceleasi domeniu, aratand lumii ca nu e un caz singular.

Astfel spaniolii de la Inditex (retailer care detine Zara), suedezii de la H&M si magazinele Primark  au semnat un acord propus de sindicate ce reprezinta 70 de milioane de muncitori, pentru a ameliora masurile de securitate in fabricile de textile din Bangladesh, relateaza AFP. 

Acordul instituie, intre altele, un “inspector-sef” independent de intreprinderi si sindicate, insarcinat “cu elaborarea si implementarea unui program de inspectie a securitatii in caz de incendii, care sa fie credibil si eficient”. Prevede, de asemenea, “unul sau mai multi experti calificati” in vederea “efectuarii unei examinari complete si riguroase a normelor si reglementarilor actuale in constructiile pentru intreprinderile de confectii”. 

Promotorii acordului au stabilit ziua de 15 mai ca data-limita pentru semnatari. Lista nu este inca publica, dar grupurile american PVH (care detine marci ca Tommy Hilfiger si Calvin Klein) si german Tchibo au semnat deja, spun sursele. 

Bangladeshul este al doilea exportator mondial de imbracaminte, sector care reprezinta 80% din exporturile sale.