In primele cinci luni din 2013, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut ca serie bruta fata de perioada similara a anului trecut cu 0,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a ramas la nivelul perioadei din anul precedent, potrivit datelor publicate  de Institutul National de Statistica (INS).

Scaderea este determinata de scaderea comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-5,8%). Cresteri s-au inregistrat la vanzarile de produse nealimentare (+1,6%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna mai 2013, comparativ cu luna precedenta, a scazut pe ansamblu cu 2,7%,  din cauza reducerii vanzarilor de produse nealimentare (-5,9%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-2,0%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 0,9%.

Datele au fost colectate de la circa 1.519 operatori economici cu activitate principala de comert cu amanuntul. Eroarea maxim admisa a estimatiilor este de a 3%.