Magiunul de Topoloveni produs de Sonimpex Topoloveni a ajuns in rafturile hipermarketurilor si supermarketurilor la cererea clientilor ce au inteles proprietatile produsului promovat de Bibiana Stanciulov, directoarea companiei, prin targurile traditionale din Romania. Acum produsul se gaseste in aproape toate lanturile internationale de retail, exceptand Cora si Lidl, dar din pacate o parte din clientii interesati renunta sa achizitioneze produsul de aici din cauza pretului. Un pret ce se dubleaza de la fabrica la raftul supermarketurilor.

Magiunul de Topoloveni a primit in luna mai doua stele de aur de la Institutul International de Gust si Calitate, in cadrul unei ceremonii de premiere care a avut loc la Bruxelles. Nu este singurul produs apreciat pe plan extern. Gama de dulceturi 100% naturale si fara zahar adaugat Topoloveana lansata in 2010, a ajuns la 14 sortimente in 2013, dintre care sapte detin deja premii internationale de calitate. Premiile insa nu par sa influenteze masiv decizia cumparatorului a carui putere de cumparare este slabita. In plus, educatia pro slow-food si pro alimentatiei sanatoase abia acum se contureaza. Un interviu marca Retailers.ro cu Bibiana Stanciulov, CEO Sonimpex.

Cat de mult cresc preturile de la fabrica la raftul unui hipermarket si ce motive determina aceste cresteri?

In principiu, cu minim 50%. Cresterea este cauzata de diverse taxe de raft. Se pare ca in Europa exista conditionari ale marilor magazine pentru produsele traditionale ale tarii in care isi desfasoara activitatea. Conditionarile fac referire la pozitionarea  produselor traditionale si la taxele de raft.

Si din cauza cresterii pretului utilitatilor sunteti nevoiti sa cresteti preturile? Sau veti fi nevoiti sa suportati cresterile?

In acest an vom incerca sa minimalizam pierderile din cresterea utilitatilor pentru a nu majora preturile. 

Care sunt  produsele preferate de clienti dupa cum arata vanzarile?

Ramane in continuare magiunul de prune pe primul loc. Dulceturile nu au credibilitatea valorii nutritionale exceptionale. Am obtinut premii internationale cu toate dulceturile pe care le-am prezentat dar, din lipsa bugetelor de publicitate nu i-am convins inca pe consumatori sa isi schimbe obiceiul consumului de alimente ieftine si inferioare din punct de vedere nutritional.

Ati observat din partea cumparatorilor romani un interes crescut pentru produse naturale fata de acum doi-trei ani?

Se evidentiaza lipsa educatiei specifice pentru consumul de alimente sanatoase. Un principiu care subliniaza ca mai mult conteaza calitatea decat cantitatea, calitate care costa evident in cazul unui produs 100% natural.

Dar  reclama pentru alimentele care nu sunt sanatoase, dar sunt foarte ieftine, fac lupta inegala. Daca cumparatorii ar intelege ca daca consuma mai putin si sanatos  isi mentin sanatatea, lucrurile ar fi mai simple. Din nefericire, sunt din ce in ce mai putini procesatori care isi respecta consumatorul. Dorinta de a deveni bogat peste noapte pe seama unui consumator neavizat, conduce la consumul ieftin si in cantitati mari. Astfel, farfuria consumatorului devine, incet si sigur, spatiul laboratorului de chimie.

Care au fost cele mai eficiente cai de comunicare cu clientii dvs.?

Comunicarea directa in targuri, degustarea produselor, prezentarea modului de procesare prin “deschiderea usilor fabricii” pentru absolut orice consumator, etc.

Cum ar putea magiunul, zacusca, dulceata fara zahar sa reintre in meniul de dimineata al copiilor?

Prin educatia viitoarelor mamici. Insa nu este posibil ca acest tip de educatie sa il facem noi, procesatorii, deoarece am fi suspectati de interese materiale in cresterea vanzarilor. Un rol important il are media prin nutritionisti avizati, cu studii adecvate.

A reusit magiunul Topoloveni sa iasa la export?

In acest moment magiunul Topoloveni nu se exporta, dar din al treilea trimestru al acestui an va incepe promovarea – cu fonduri europene- in Elvetia si din primul trimestru al anului 2014, in Rusia. Cu acest tip de fonduri vom incerca o promovare profesionista in America si Dubai. Nu am avut capacitatea finanaciara de a promova, in nume propriu, in alte tari magiunul. Suntem  convinsi ca in momentul cand se va degusta si se vor vedea efectele benefice imediate – eliminarea constipatiei, aportul de vitamine si minerale – si vor avea loc vizite la fabrica pentru a demonstra in practica procesarea fara foc, la temperatura controlata, mica, vom reusi sa convingem un numar mare de consumatori care se respecta si dau importanta modului de alimentatie.

Care sunt cele mai importante zone geografice ca cerere si vanzari?

Bucurestiul cu imprejurimile, Brasovul, Clujul, Constanta. Acestea sunt si zonele in care au fost organizate multe targuri traditionale si zone in care puterea de cumparare este mai mare decat media pe tara.

Cum se prezinta concurenta neloiala pe aceasta piata?

Din pacate , pentru noi si pentru consumator, exista in ultimul timp o crestere a concurentei neloiale prin definirea ca “magiun” a unor paste tartinabile de prune, obtinute din marc de prune, in mare parte importat. Diferenta intre noi este determinata de gust, si, ce este cel mai important, de calitatile nutritionale. Pasta de prune, numita nelegal magiun, nu ofera consumatorului aceleasi beneficii.

Nu doriti sa intrati pe piata producatorilor de gemuri?

Gemurile nu reprezinta o prioritate deoarece consumatorul nu ar avea posibilitatea sa vada fructele-legumele intregi, iar gemul permite prezenta pectinei. Preferam sa ramanem procesatori consacrati ai produselor naturale.