Volumul vanzarilor de retail din Romania a inregistrat in iunie, fata de aceeasi luna a anului trecut, a treia mare scadere din Uninea Europeana (UE), de 3,1%, dupa Spania si Slovenia, comparativ cu un avans de 0,1% la nivelul spatiului comunitar, potrivit datelor Eurostat citate de Mediafax.

In randul celor 22 de state membre care au furnizat date, volumul vanzarilor de retail a scazut in sapte tari si a avansat in 15.

Cele mai mari scaderi au fost consemnate in Spania (6,9%), Slovenia (3,6%) si Romania (3,1%), iar cele mai puternice cresteri in Luxembourg (27,5%), Lituania (6,7%) si Polonia (5,5%).

Raportat la luna mai, Romania a inregistrat o crestere de 0,1% a volumului vanzarilor de retail in iunie, fata de un declin de 0,3% in UE. Zece state au consemnat cresteri fata de luna mai, Bulgaria a stagnat, iar 11 au avut o evolutie negativa.

Cele mai mari scaderi au fost registrate de Estonia (3,3%), Ungaria (1,9%) si Austria (1,7%). La polul opus, cele mai puternice cresteri au fost raportate de Malta (1,8%), Luxembourg (1,3%) si Danemarca (1,2%).