In primele sase luni ale anului volumul pietei berii a scazut cu 3% la 8 milioane hl, determinata de puterea de cumparare scazuta a romanilor si a cresterii  fiscalitatii.

“Pe fondul unei puteri de cumparare inca scazute a romanilor, a unei veri capricioase si a unei cresteri a nivelului fiscalitatii, rezervele pe care le exprimam la inceputul anului cu privire la evolutia vanzarilor in 2013 au fost, din pacate, confirmate”,  a declarat Andrew Highcock, Presedinte Asociatiei Berarii Romaniei.

Acesta a adaugat ca in ceea ce priveste evolutia vanzarilor pana la sfarsitul anului, aceasta se va situa sub nivelul din 2012, cand piata berii a atins 18,2 millioane hl. Potrivit asociatiei, peste 98% din berea consumata de romani este fabricata  in Romania, piata contribuind la PIB-ul Romaniei in 6 ani cu 4 miliarde de euro.

“Volumul pietei berii a scazut cu aproape 3% pe primul sase luni ale anului, constituindu-se astfel un context care ma determina sa imi exprim inca o data convingerea ca solutia sporirii veniturilor la bugetul Romaniei provenite de pe piata berii nu o reprezinta cresterea accizei la bere, ci stabilirea de politici care sa stimuleze dezvoltarea acestui sector de activitate si a celor conexe,  precum si masuri care sa reduca evaziunea fiscala pe piata bauturilor alcoolice“, a declarat Constantin Bratu, director general al Asociatiei Berarii Romaniei.