Vanzarile de PC-uri vor inregistra in 2013 cel mai amplu declin din istoria industriei de profil, de peste 10%, din cauza reorientarii cumparatorilor catre tablete si smartphone-uri, potrivit companiei de analiza a pietei International Data Corporation (IDC), transmite Mediafax.
Anul trecut, vanzarile de PC-uri au scazut cu 7%, iar pentru anul 2014 cei de la IDC preconizeaza o scadere de 3,7% , la circa 300 de milioane de unitati.

Datele arata ca se renunta rapid la desktopuri si laptopuri in favoarea unor aparate cu portabilitate mai mare,  inclusiv in pietele emergente care pana recent au fost motorul de crestere pentru PC-uri.

Principalul motiv de ingrijorare pentru piata PC-urilor este faptul ca utilizatorii acestora au putine motive sa inlocuiasca un sistem vechi cu unul mai nou, avand in vedere ca acestea nu sufera modificari notabile, considera Jay Chou, analist la IDC. In consecinta, durata de viata a PC-urilor continua sa creasca, limitand avansul pietei.

Piata corporate pentru PC-uri a evoluat ceva mai bine decat cea de consum, intrucat companiile au adoptat mai lent tabletele, iar unele au inlocuit sistemele de operare Windows XP care se apropie de incheierea ciclului de viata.