Primele victime ale perioadei de tranzitie acordata Romaniei, pentru imbunatatirea calitatii laptelui crud, au aparut. Nu mai putin de 13 unitati de procesare lapte au fost inchise pentru ca nu au indeplinit conditiile necesare pentru a procesa lapte conform, din cele 64 unitati  de procesare lapte care au beneficiat de perioada de tranzitie informeaza Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA). 

Incepand cu 1 ianuarie 2014 este interzisa comercializarea sau livrarea catre unitatile de colectare sau procesare a laptelui crud, care nu respecta standardele europene. Laptele crud destinat vanzarilor directe trebuie sa indeplineasca criteriile de calitate cu privire la numarul total de germeni (max. 100.000/ml) si de celule somatice (400.000/ml) prevazute de legislatie.

Pentru obtinerea laptelui conform cerintelor Uniunii Europene este necesar sa fie indeplinite urmatoarele conditii: pastrarea curateniei in adaposturile vacilor si asigurarea asternutului curat pentru mentinerea igienei vacilor, laptele se filtreaza si se depoziteaza dupa muls in vase curate, acoperite, intr-o incapere separata de adapostul vacilor, se impune racirea laptelui imediat dupa muls, la o temperatura de maxim 80 C atunci cand colectarea nu este efectuata in fiecare zi, iar daca nu sunt echipamente adecvate pentru pastrarea si racirea laptelui, acesta se transporta cat mai rapid la centrul de colectare, pentru a fi racit si pastrat corespunzator.

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/, micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie sa faca investitii in vederea obtinerii unui lapte conform cu cerintele UE, insa cei care au mai multe animale si obtin o cantitate de lapte mai mare, trebuie sa-si achizitioneze un aparat de muls si un racitor.