Compania americana Beam, producatorul whisky-ului Jim Beam, a fost preluata de grupul japonez producator de bere si bauturi racoritoare Suntory Holdings  pentru 13,6 miliarde dolari in cash, potrivit Wall Street Journal citat de Mediafax. In ultimul decenii bourbon-ul american a revenit puternic, ajungand in 2012 la cea mai ridicata productie din 1973 – peste un milion de barili. Distileriile au investit aproximativ 300 milioane de dolari in ultimii trei ani pentru cresterea capacitatii.

Whisky-ul nord-american – bourbon, de Tennessee si canadian – a generat in perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013 mai mult de jumatate din cresterea pietei de tarie din SUA, evaluata la 21 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare de piata Nielsen.

 Dupa perfectarea tranzactiei, grupul japonez va urca pe pozitia a treia, dupa Diageo (Marea Britanie) si Pernod Ricard (Franta). Producatorul de bere si bauturi racoritoare Suntory este in prezent pe locul 15 in lume dupa vanzarile de bauturi alcoolice.

Beam Inc. mai detine marcile de bourbon Maker’s Mark si Knob Creek si este al doilea mare producator de whisky american, dupa Brown-Forman Corp., care produce printre altele Jack Daniel’s si vodca Finlandia.