Greenpeace a depistat substante chimice periculoase in hainele pentru copii fabricate de firme mari precum Disney, Burberry sau Adidas, relateaza AFP, dupa ce organizatia a supus analizei 82 de articole pentru copii fabricate in 25 de tari/regiuni.

Printre brandurile analizate se gasesc atat branduri obisnuite – Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark si Uniqlo, branduri de sport precum adidas, LiNing, Nike si Puma, precum si branduri de lux precum Burberry.

Fiecare brand testat cuprinde produse care contin substante chimice periculoase. Printre rezultate, un costum de baie adidas continea un nivel de acidul perfluorooctanoic (PFOA) [1] peste limita din propria Lista de Substante Restrictionate, un tricou pentru copii de la Primark continea 11% ftalati [2]. In acelasi timp, niveluri ridicate de etoxilati de nonilfenol (NPE) [3] au fost descoperite in produse realizate de Disney, American Apparel si Burberry.

“Parintii atenti ca hainele cumparate pentru copiii lor sa nu contina produse chimice periculoase se confrunta cu un veritabil cosmar. Aceste substante chimice pot fi gasite atat in produsele unor marci de lux, cat si in cele mai ieftine”, a comentat Chih An Lee, de la Greenpeace.

Organizatia a cerut Chinei, primul producator de textile si primul consumator de produse chimice din lume, sa nu mai foloseasca substante daunatoare in industria sa textila. Articolele testate au fost fabricate in diferite tari, precum China, Italia, Tunisia si SUA.

In ultimii doi ani, ONG-ul a publicat mai multe studii care arata prezenta unor substante chimice susceptibile sa provoace cancer si probleme hormonale in produsele unor firme precum Zara, Calvin Klein, Levi’s si Li Ning. Multumita presiunii din partea publicului, pana acum 18 mari branduri deja si-au luat angajamente importante Detox si multe fac deja progrese importante.

“Este cruciala publicarea unei liste negre a substantelor chimice asupra carora trebuie actionat imediat. Este la fel de important ca fabricile sa publice informatii legate de substantele pe care le folosesc pentru a facilita eliminarea lor, imbunatatirea transparentei la nivelul lantului de aprovizionare si a crea conditii echitabile de concurenta pentru aceasta industrie”, incheie comunicatul Greenpeace dat publicitatii.

Memo

  1.  Acidul perfluorooctanoic (PFOA) este o substanta chimica perfluorinata ionica, care a fost detectata in mediul inconjurator pana si in cele mai indepartate regiuni. Poate avea impacturi grave asupra sistemului reproducator si asupra sistemului imunitar, atat in timpul perioadei de dezvoltare cat si in perioada adulta.
  2. Ftalatii reprezinta un grup de substante chimice adesea folosite in industria textila, de exemplu pentru a inmuia plasticul de pe anumite imprimeuri, si sunt toxice pentru sistemul reproducator si pentru dezvoltarea mamiferelor.
  3.  Etoxilatii de nonilfenol (NPE) este un grup de substante chimice care se descompun in mediul inconjurator pentru a forma substantele chimice nonilfenoli (NP), substanta cunoscuta pentru toxicitatea ei, afecteaza sistemul hormonal, este persistenta (ramane in mediul inconjurator pentru mult timp) si este bioacumulatoare (se acumuleaza in tesuturile umane si animale).