Numarul tranzactiilor la comercianti  de pe carduri emise sub sigla Visa a urcat cu 20,7%, iar valoarea acestora cu 16,2% , a anuntat directorul general pentru Romania si Croatia al Visa Europe, Catalin Cretu, datele pentru anul fiscal incheiat in septembrie 2013. Valoarea medie a tranzactiilor la comercianti a scazut insa cu 3,7%, la 35 euro.

“La septembrie, cand avem cifrele, 45% din tranzactii sunt la comercinati, iar asta inseamna ca la finele anului o sa ajungem la punctul de rascruce, adica o tranzactie din doua sa fie facute la comercianti cu carduri Visa”, a spus Cretu citat de Mediafax.

Potrivit lui Catalin Cretu, la nivelul pietei din Romania sunt realizate operatiuni pe card de 30 de miliarde de euro, din care sub 6 miliarde de euro sunt plati la comercianti. Din valoarea platilor realizate la comercinati, aproximativ un sfert provine din tranzactiile de pe carduri business, emise in principal pentru companii mici si mijlocii. “Am obtinut aproape 21% crestere in numarul de tranzactii la comercianti, ceea ce inseamna ca in continuare schimbarea comportamentului detinatorilor s-a accelerat, chiar in conditii de criza “, a adaugat Cretu.

Planurile companiei includ extinderea numarului de POS la comerciantii mici si mijlocii.

“Vom continua cu masuri de crestere a acceptarii la comerciantii mici si mijlocii. Stim ca marii retaileri introduc imediat, dar le cei mici exista o problema. Impreuna cu bancile acceptatoare, anul trecut am avut o crestere a numarului de POS cu 25%, mult peste cresterea acceptarii la nivel de piata. Ne-am propus sa marim de la 45.000 de acceptatori la plus 60% in trei ani si sa dublam numarul in 5 ani. Primul an ne-a depasit asteptarile”, a aratat Cretu.

In acelasi timp, Visa va continua extinderea platilor contactless, iar in primul trimestru estimeaza ca vor aparea 6 mari emitenti de carduri si 6 mari comercinati care vor intra pe aceasta piata, si vor asigura o masa critica atat pe sistemul de acceptare, inclusiv prin sistem de telefonie, cat si de emitere.