Anul acesta stocul de spatii comerciale din Romania se va extinde doar cu 62.000 mp dupa ce proiectele  Vulcan Value Center  si Shopping City Targu Jiu  vor fi livrate, fiind cea mai redusa oferta de dupa 2005, potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara JLL Romania.

“Doua centre comerciale sunt previzionate a fi inaugurate pana la finalul anului, ambele dezvoltate de catre fondul de investitii sud-african NEPI, respectiv  (35.000 mp) in partea de sud-vest a Bucurestiului si Shopping City Targu Jiu (27.000 mp) in Targu Jiu. In consecinta oferta care va fi livrata in 2014 in Romania va atinge cel mai scazut nivel de dupa 2005″, se arata in raport.

Potrivit sursei, avand in vedere numarul redus de proiecte noi, retailerii interesati sa deschida magazine noi analizeaza in special centrele comerciale performante deja existente. Distanta dintre cererea pentru centrele comerciale prime si cele secundare continua sa fie semnificativa”, a mentionat sursa citata.

La acest moment stocul de spatii comerciale moderne a ramas neschimbat la aproape 1,66 milioane de mp. Peste 890.000 mp (aproape 54%) din stocul total se afla in Bucuresti, iar la acesta se vor adauga inca 150.000 mp, reprezentand volumul livrarilor programate pentru anul viitor, in special in zonele in care nu existau centre comerciale majore. Tot pentru 2015, stocul national va mai creste cu 45.000 mp construiti in Brasov, unul din cele mai mari orase din tara fara o schema de retail dominanta.