Fondul sud-african de investitii NEPI are in dezvoltare in Romania investitii de peste 380 de milioane de euro in retail, in proiecte noi sau in extensii de proiecte existente potrivit raportului anual al investitorului. Suprafata pregatita este de 214.000 mp de spatii comerciale.

Cea mai importanta investitie a NEPI in curs de dezvoltare este centrul comercial Mega Mall din Bucuresti, investitie de 165 milioane de euro. Centrul va avea 70.700 metri patrati, iar NEPI, partener 70% in proiect, estimeaza ca va aduce, dupa finalizare, prevazuta pentru al doilea trimestru al anului viitor, venituri anuale din chirii de 16,5 milioane de euro, potrivit Mediafax. Mall-ul este inchiriat in proportie de 85%.

mega mall

NEPI isi propune sa finalizeze in trimestrul al treilea 2014 Vulcan Value Centre in Rahova, cu o suprafata de 25.200 mp, inchiriata 93%, in urma unei investitii de 47 milioane de euro si care va genera venituri din chirii anuale de 4,1 milioane de euro.

Tot in acest an, dar in trimestrul patru, este programata finalizarea primei faze a Shopping City Targu Jiu, cu o suprafata de 26.800 metri patrati, inchiriat in proportie de 85%. Investitia in acest centru comercial, primul de acest tip din oras, se ridica la 30,1 milioane de euro, urmand sa aduca venituri anuale din chirii de 2,95 mil. euro.

Toate aceste proiecte sunt in curs de constructie.

Anul viitor, la final, fondul de investitii a planificat si finalizarea primei faze dintr-un proiect de retail la Timisoara (pe terenul cumparat recent de la fratii Cristescu). Investitia este estimata la 78 milioane de euro, urmand sa fie construite spatii totalizand 50.000 metri patrati.

Tot pe piata retail, NEPI are programate si extinderea a trei centre comerciale, respectiv City Park Mall of Constanta (21.000 mp, investitie de 36 milioane de euro ), Shopping City Deva (10.000 mp, investitie de 14 milioane de euro) si Severin Mall (10.000 mp, investitie de 9 milioane de euro), cu termen de finalizare in 2015.

Extinderile si proiectul din Timisoara sunt in faza de autorizare, iar termenul de finalizare fiind stabilit, de asemenea, pentru anul viitor.