Romanii platesc peste medie pentru electronice si aproape de acest nivel pentru haine, in conditiile in care media lunara pe o gospodarie a fost in 2013 de 2.559 de lei – 570 de euro potrivit Eurostat. Mai mult, potrivit Eurostat, PIB per capital la paritatea puterii de cumparare s-a situat anul trecut in Romania la 54% din media UE, singura tara cu un nivel mai redus fiind Bulgaria, cu 47%.

Piata de electrocasnicePreturile electronicelor de pe piata romaneasca se afla astfel, potrivit datelor pentru 2013 de la Eurostat, la 101% din media europeana, depasind tari precum Germania si Luxemburg – 94%, Austria – 95%, precum si Spania, Italia si Portugalia – 99%.

In privinta hainelor, Romania se afla la acelasi nivel cu Spania, de 87%. Doar in Bulgaria – 82% si Ungaria – 75%, preturile sunt mai mici decat in Romania.
In schimb, Romania are preturi foarte bune la bauturi alcoolice si tutun din Romania, reprezentand 74% din media UE, fiind  printre cele mai scazute din Europa. Bulgaria – 59%, precum si Lituania si Polonia – ambele cu 73%, au preturi mai mici decat Romania la aceste produse.

Romanii platesc 69% din media europeana pentru alimente si bauturi nealcoolice, acelasi nivel de preturi inregistrat si in Bulgaria. Doar Polonia – cu 62%, are preturi mai mici decat Romania.

Sursa: Mediafax