Produsele vandute online sunt cu pana la 25% mai ieftine decat in magazinele clasice, diferentele cele mai mari regasindu-se la carti, tablete si telefoane mobile, iar cele mai mici la aspiratoare si hrana pentru animale de companie, potrivit unui studiu Millward Brown.

Shopping OnlineVariatia preturilor intre online si offline in functie de produs este mult mai mare in cazul cartilor (40% intre produsul cu cea mai mica diferenta si cel cu cea mai mare diferenta intre online si offline), tabletelor (23%) si cuptoarelor cu microunde (18%) si semnificativ mai mic in cadrul telefoanelor (8%), frigiderelor (6%) si a hranei pentru animale de companie (2%).
Diferentele de pret ajung la 25% in cazul cartilor, 15% la tablete si 14% la telefoane mobile. Cele mai mici diferente de pret intre online si offline s-au constat la aspiratoare (4%) si la hrana pentru animalele de companie (1%).

Diferentele dintre online si offline in ceea ce priveste preturile fluctueaza semnificativ de la produs la produs, dar majoritatea acestora par sa mearga in aceeasi directie. Altfel spus, ai sanse mari sa cumperi mai ieftin un produs dintr-un magazin online, chiar daca nu ti-ai facut anterior temele legate de locul in care gasesti cel mai ieftin produs. Cu toate acestea, promotiile joaca un rol important in dinamica preturilor”, a declarat Daniel Enescu, presedinte Millward Brown Romania.

Studiul, realizat in luna mai, a luat in calcul 12 categorii si 120 de produse, cate 10 pentru fiecare categorie. Esantionul consta in 21 de magazine online si offline, selectate dupa relevanta lor in categorie, fiind comparate doar produse cu caracteristici tehnice identice. Datele pot varia in timp in functie de politicile magazinelor si de promotiile de la un moment dat.

Aproape 49% dintre cei care cumpara online aleg magazinul online pe baza faptului ca pretul este mai mic decat in magazinele clasice (offline). Pe langa pret/reducerile de pret, factori cu o importanta ridicata pentru cumparatori atunci cand decid sa cumpere online sunt oferirea de servicii gratuite (transport si returnare) si rapiditatea livrarii comenzilor.