Divizia de electrice a Menatwork instaleaza lunar cinci sisteme de casa inteligenta in care luminile, caloriferele, aparatele de aer conditionat,  jaluzelele, sistemele de alarma si aparatele electrocasnice, interactioneaza si sunt controlate de la distanta prin telefonul mobil.

Casa inteligenta“Pentru noi este o performanta sa comercializam si sa instalam lunar cinci sisteme domotice, in conditiile in care acum patru ani vindeam un singur sistem pe an. Aceasta evolutie se explica prin apetitul tot mai mare al romanilor pentru tehnologie, dar si prin cresterea pretentiilor consumatorului in ceea ce  priveste confortul de acasa. Un alt factor important este efortul nostru constant de a educa si informa  consumatorul final despre ce inseamna o casa inteligenta, cum poate aceasta sa usureze viata utilizatorului si in acelasi timp sa eficientizeze consumul de energie”, a declarat Viorel Niculae, director divizia electrice Menatwork, unic importator in Romania al sistemelor de casa inteligenta VIMAR.

Valoarea minima a unui sistem de casa inteligenta, numit si sistem domotic, pentru un apartament de 100 de mp este de 1.200 de euro, valoarea medie este de 5.000 de euro si poate ajunge pana la 10.000 de euro, in functie de elementele pentru care se opteaza.

“Sistemele instalate de noi au o valoare medie de 12.000 de euro, insa am avut si cereri speciale a caror valoare s-a ridicat la 40.000 de euro. Diferenta de pret este data in principal de elementele de design si nu de sistemul tehnic propriu zis. Daca se opteaza pentru un aparataj terminal special, costul creste chiar si cu 50%. Cu sistemul BY-ME, de la VIMAR, pe care noi il aducem in Romania, orice locuinta devine o casa inteligenta in care luminile, caloriferele, aparatele de aer conditionat,  jaluzelele, sistemele de alarma si aparatele electrocasnice, vor interactiona si vor putea fi controlate de la distanta prin telefonul mobil. Este si comod si in acelasi timp eficient sa pleci in vacanta, sa inchizi toate sursele consumatoare de energie, inclusiv caldura, si sa pornesti incalzirea cu doua ore inainte de a ajunge acasa”, declara Viorel Niculae.

Divizia de electrice a Menatwork vrea sa vanda in 2014 cat a vandut in ultimii trei ani. Astfel, daca in perioada 2011 – 2013 compania a comercializat aproximativ 65 sisteme domotice, pentru 2014  vizeaza echiparea a peste 60 de case cu sisteme inteligente.  Veniturile companiei generate de casele inteligente au ajuns, in primul semestru al acestui an,  la 360.000 de euro.