Doua treimi dintre consumatori sunt acum consumatori digitali si adepti ai utilizarii tehnologiei in scopul filtrarii informatiilor si luarii de decizii de achizitie, asa cum se subliniaza in raportul EY, Consumers on board.

Shopping onlinePotrivit raportului cumparaturile online au devenit mult mai frecvente fata de 2012. Singurele categorii de cumparaturi pentru care procesul de achizitie ramane neschimbat, se desfasoara in magazine clasice, sunt cele din categoriile: masini, contracte de telefoane fixe si mobile, si credite de consum.

In plus, desi pretul ramane pe mai departe principalul criteriu in decizia de cumparare, acesta incepe sa piarda teren in fata altor factori precum calitatea produsului si garantia acordata.

Elena Badea, director de marketing si comunicare, EY Romania a declarat: “Raportul EY anterior, realizat in urma cu doi ani, a conturat imaginea unor consumatori care isi doreau ca produsele si serviciile sa fie proiectate, vandute, livrate, intretinute si achizitionate intr-un mod convenabil lor. Astazi, consumatorii sunt mult mai informati si au mult mai multa incredere in ei insisi, cautand si analizand mai mult decat oricand inainte de a face o achizitie. O schimbare de asemenea dimensiune cere atentie. In epoca consumatorului inteligent, este vital sa se constientizeze faptul ca acesti consumatori vor sa fie implicati si pot coopera chiar din faza de proiectare si dezvoltare de noi produse.”

Potrivit raportului consumatorii mai tineri, cu varste intre 15 si 29 de ani, dicteaza directia de dezvoltare a produselor si serviciilor. Ei sunt de trei ori mai dispusi decat grupul de varsta de peste 50 de ani sa se implice in activitati de colaborare in procesul de creatie, companiile folosind opiniile consumatorilor in punctele cheie ale procesului de inovatie.

Prin comparatie cu rezultatele din 2012, cercetarea curenta arata, suplimentar, ca desi consumatorii considera social media ca fiind o sursa buna de informatii, se inregistreaza o crestere a numarului de oameni care vad social media ca pe un canal nou prin care isi pot exprima insatifactia (o crestere de la 5,7 la 6,0 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 inseamna dezacord iar 10 acord complet).

Raportul are la baza rezultatele unui sondaj derulat la nivel global, in randul a 30.000 de consumatori din 34 de tari, si raspunsurile directorilor executivi obtinute in cadrul unor interviuri aprofundate.