In urma conflictului dintre Rusia si Ucraina in care s-au implicat si tarile din UE, dar si SUA, Moscova a interzis pentru un an importurile unor produse alimentare din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia, drept raspuns la sanctiunile impuse de Occident pentru criza din Ucraina. Victimele in randul brandurilor nu s-au facut asteptate.

Astfel agentia rusa pentru protectia consumatorului din regiunea Sverdlovsk-Rospotrebnadzor-ca anuntat ca marcile de whisky Jack Daniel’s si Jim Beam nu indeplinesc normale sanitare si a ordonat companiilor regionale sa suspende vanzarea produselor. Nu inainte de a face o campanie negativa brandului, sustinand ca marca de whisky american Jack Daniel’s contine o substanta care poate fi folosita si ca insecticid. In replica, reprezentantii Jack Daniel’s au respins acuzatiile cu privire la calitatea produselor.

Aceeasi agentie a suspendat si activitatea a patru restaurante McDonald’s din Moscova, invocand incalcarea normelor sanitare.
“Au fost descoperite numeroase incalcari ale normelor sanitare in cursul inspectiilor efectuate la restaurante ale McDonald’s in perioada 18-20 august”, a anuntat Rospotrebnadzor.  Rospotrebnadzor a anuntat in luna iulie ca a constatat nereguli in compozitia unor hamburgheri comercializati de McDonald’s in restaurantele din regiunea Novgorod, care nu respectau normele de securitate alimentara si cele referitoare la valoarea energetica.
Potrivit unei estimari a grupului bancar ING din Olanda Uniunea Europeana ar putea pierde 6,7 miliarde de euro in urma interdictiilor la importurile de alimente din tarile UE impuse de catre Rusia. Numai anul trecut UE a vandut catre Rusia fructe in valoare de 1,26 miliarde de euro si legume in valoare de 769 milioane de euro.

Nimeni nu castiga

Rafturile de carne pline de bere...Embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare din Occident ii afecteaza chiar pe rusi, in conditiile in care preturile alimentelor au crescut la Moscova cu 6 la suta intr-o saptamana, iar rafturile pe care se aflau produse straine in supermarketuri sunt goale, relateaza BBC News Online. Oficiali de la Moscova au declarat ca pestele congelat din supermarketuri s-a scumpit cu 6 la suta, laptele cu 5,3 la suta, iar branzeturile cu 4,4 la suta, fata de pretul in momentul in care au intrat in vigoare interdictiile impuse.
De asemenea, pe insula Sahalin, din Extremul Orient rus, pretul pulpelor de pui a crescut cu 60 la suta, desi inaintea sanctiunilor acestea erau printre cele mai ieftine si mai populare produse din carne. In regiunea invecinata Primorie, pestele s-a scumpit cu 40 la suta fata de acum cateva saptamani.
Autoritatile ruse au afirmat ca magazinele au suficiente produse importate pe stoc cat sa ajunga cel putin o luna, urmand ca pana atunci alimentele europene sa fie inlocuite de cele din Brazilia, Argentina, Turcia sau Egipt. Insa unii experti au avertizat ca noile provizii nu vor fi suficiente pentru a preveni noi scumpiri.

Daca nu se poate fara, cu placere

Decizia interzicerii importurilor din tarile UE a devenit insa mai permisiva in momentul in care anumite produse importate s-au dovedit de neinlocuit. Astfel, Rusia a renuntat la unele interdictii impuse importurilor din tarile UE pentru produse precum laptele fara lactoza sau semintele de cartofi si ceapa, intrucat nu s-au putut gasi suficiente resurse pe piata interna pentru a le inlocui, informeaza Novinite.

Pe lista produselor care vor putea fi importate din tarile interzise de catre Rusia se afla semintele de cartof, mazare, porumb dulce si ceapa, precum si somonii si pastravii pentru crescatoriile de peste, potrivit unei hotarari publicate pe site-ul oficial al Guvernului de la Moscova. De asemenea, din tarile din Vest vor putea fi importate suplimente alimentare, vitamine si minerale, precum si produse lactate fara lactoza.

 

Sursa: Mediafax