MasterCard a prezentat in colaborare cu compania partenera norvegiana Zwipe “primul card de plati biometric contactless din lume”, care include un senzor cititor de amprenta si certifica ca plata este facuta de posesorul acestuia, potrivit Mediafax.

Noul card inlocuieste practic PIN-ul cu amprenta posesorului, utilizand un scanner inclus in card.

Functia contactless consta in faptul ca acest card nu este prevazut cu banda magnetica ci functioneaza dupa sistemul cardurilor de calatorie, utilizate la metrou sau in autobuze, care pot fi reincarcate si care au inclus un cip care tine evidenta fondurilor disponibile.

“Convingerea noastra este ca trebuie sa putem sa ne identificam fara sa fie nevoie de parole sau numere PIN”, a declarat Ajay Bhalla, presedinte pentru solutii de securitate la MasterCard.

Amprenta este stocata direct pe card, prin scanarea la configurarea acestuia, si va fi utilizata apoi la autentificarea fiecarei tranzactii, la un terminal de plati.

Deja cardurile au participat intr-un proiect pilot.

“Raspunsul la proiectul pilot efectuat impreuna cu banca Sparebanken din Norvegia a fost foarte bun. Detinatorilor le-a placut foarte mult cat de usor poate fi folosit acest card. Reactii foarte bune au avut si retailerii participanti la proiect”, a declarat fondatorul si directorul general al Zwipe, Kim Humborstad.
Cardul Zwipe MasterCard va fi disponibil in Marea Britanie din 2015, dar nu se stie cand va fi lansat si in Statele Unite.