Cosul mediu de cumparaturi online al unui roman se ridica la 470 de lei , buget ce va tinde sa creasca anul viitor. Electronicele vor domina in continuare vanzarile, insa unele categorii preferate pana acum, precum hainele, computerele, filmele si muzica, vor scadea in popularitate potrivit unui studiu realizat de compania poloneza de consultanta si cercetare online Gemius.

“40% dintre consumatorii actuali anticipeaza o crestere a cheltuielilor lor si doar 1 din 5 utilizatori indica o scadere a cheltuielilor lor online in anul care vine”, se arata in studiu.

Shopping trolley on button of computer keyboard

Cheltuielile anuale ale unui utilizator se ridica la 2.260 de lei. Cei mai multi bani sunt alocati pentru calatorii – 1.230 lei, urmate de electronice – 990 lei, smartphone&gadgets – 810 lei, haine – 280 lei si cosmetice – 230 lei.

Intrebati care sunt categoriile de produse cel mai des cumparate online, participantii la studiu au indicat hainele si accesoriile (58%), electrocasnicele (47%), cartile, filmele si muzica (44%), gadget-urile – smartphone-uri si tablete (42%).

“In timp ce interesul pentru haine si accesorii va inregistra o scadere in randul utilizatorilor de internet cu experienta in cumparaturi online, pentru cei care nu au achizitionat inca produse online, acestea se situeaza in topul preferintelor, urmate de produsele electronice. Se poate spune astfel ca hainele si electronicele sunt Ā«poarta de intrareĀ» in achizitiile online”, se arata in raport.

Potrivit sursei citate, in viitor, popularitatea hainelor si accesoriilor va scadea cu 18 puncte procentuale, computerele si hardware cu 11 puncte, iar filmele, muzica si cartile cu 7 puncte.

Cele mai putine achizitii online sunt inregistrate de produse cum ar fi mancarea (11%), jocurile video (10%) si obiectele pentru colectionari (5%). “In cazul ultimelor doua categorii, cauza este motivata probabil de faptul ca sunt produse de nisa, in timp ce, pentru mancare, este posibil ca utilizatorii sa nu aiba incredere in achizitiile online”, se arata in raport.

Plata…ramburs

Cei care au luat parte la studiu sunt de parere ca avantajele principale ale comertului online sunt livrarea la domiciliu (74%), faptul ca nu sunt nevoiti sa plece de acasa (61%) si preturile mai mici decat in magazinele traditionale (53%). Pe de alta parte, ca dezavantaje, ei mentioneaza costurile de livrare ridicate (31%) sau problemele cu garantia produselor (19%).

Optiunea preferata de plata a utilizatorilor romani de internet este de departe plata prin ramburs – 4 din 5 utilizatori o indica ca fiind varianta cea mai des folosita in detrimentul platii cu cardul, a transferului online din contul bancar sau a platii de pe mobil. In consecinta, livrarea prin curier este cea mai des folosita metoda de livrare.