Anul 2014 este cel mai bun an de la declansarea crizei in ceea ce priveste increderea romanilor in perspectivele financiare si economice, potrivit indicelui general masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana.

Aproximativ 4 din 10 romani afirma ca starea generala a economiei a suferit un regres anul trecut fata de 2013. Cu toate acestea, situatia arata mai bine decat in luna decembrie 2013, atunci cand aproape 6 din 10 romani considerau acelasi lucru. Din ce in ce mai multi romani privesc cu incredere urmatorul an, o treime dintre ei asteptand ca economia sa mearga mai bine si doar 20% mai rau.

Este prima data in ultimii sapte ani cand procentul celor care se uita cu incredere la viitorul economic al tarii il depaseste pe cel al neincrezatorilor, ceea ce ne face sa asteptam o crestere a indicatorului si in 2015. Incheierea unui an electoral intens, dar si perspectivele de revenire a economiei globale, ii determina pe romani sa spere la un viitor mai bun”, afirma Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

Cumparaturi1O treime dintre romani spuneau in decembrie ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce 16% dintre locuitori credeau ca aceasta este mai buna. Situatia cunoaste o imbunatatire fata de finele anului trecut, cand 44% din populatie isi vedea finantele personale deficitare comparativ cu 2013.

Procentul celor care cred ca situatia bugetului va fi stabila in viitor a crescut fata de 2013, de la 43% la 47%.

Imbunatatire usoara a intentiei de cumparare a bunurilor de folosinta indelungata
Atunci cand se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care considerau in decembrie ca nu este un moment bun pentru realizarea acestora in viitorul apropiat este in scadere fata de decembrie 2012, 49% dintre romani afirmand ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru locuinta in urmatorul an, versus 52%.

59% spun ca veniturile lor abia reusesc sa le acopere chetuielile curente
Atitudinea fata de economisire este relativ constanta – ca si in decembrie 2013. Doar 20% dintre romani considera ca este o perioada propice pentru a pune bani deoparte, iar 59% spun ca veniturile lor abia reusesc sa le acopere cheltuielile curente. In acelasi timp insa, procentul celor care spun ca au datorii este intr-o usoara scadere, situandu-se la 16%, comparativ cu 19% in decembrie 2013 si 2012.