Absenta echipelor de meseriasi profesionisti si corecti, exemplele firmelor de constructii care iti lucreaza haotic sau experientele personale negative ale prietenilor te pot descuraja in a incepe constructia unei locuinte pe cont propriu.
Am discutat cu expertii Wienerberger, unul dintre cei mai importanti producatori de caramida din Romania si Europa, pentru a afla sfaturile lor care te pot ajuta in inceperea proiectului vietii tale. Un proiect pentru o viata.
Nu achizitiona un teren fara a verifica structura solului
Inainte de orice achizitie de teren, este necesar sa verifici gradul de inundabilitate si calitatea solului. Intai de toate, terenul nu trebuie sa fie in albia unui rau sau in apropierea unei ape in care sunt deversate reziduuri.
Consistenta terenului este o provocare importanta pentru viitoarea ta casa. De multe ori, un teren care nu pare sa aiba probleme la suprafata, poate aduce mari batai de cap din cauza solului.
Angajeaza o echipa de specialisti pentru costuri mai mici si un proiect mai sigur
O casa durabila se poate construi doar cu o echipa de specialisti. Este bine sa stii ca orice proiect de casa trebuie sa cuprinda trei elemente principale: proiectul arhitectural, proiectul de rezistenta si proiectul de instalatii. Daca pentru proiectul arhitectural este responsabil arhitectul, pentru proiectul de rezistenta este responsabil inginerul structurist, iar pentru cel de instalatii, inginerul de instalatii.
Cand proiecteaza o casa, arhitectul ia in considerare toate aspectele – orientarea in teren, circulatia oamenilor in acel spatiu, eficienta energetica si sustenabilitatea, mobilarea, costul si multe alte detalii. Arhitectul iti va economisi din investitii pentru ca este foarte bine informat in legatura cu furnizorii de materiale.
Inginerul structurist are un grad foarte mare de implicare in proiect, deoarece el garanteaza si raspunde, conform legii, pentru rezistenta, stabilitatea si siguranta casei tale, pe toate durata ei de viata. In plus, costurile structurii de rezistenta a casei se situeaza undeva la 30-40% din buget, asa ca vei dori sa ai un bun profesionist in aceasta zona.
Inginerul de instalatii este un alt jucator important in echipa care va realiza proiectul tau de casa.
Structura casei iti ofera siguranta si confortul termic dorit, nu culorile tencuielii
Daca acoperisul poate fi schimbat dupa o furtuna, grindina sau dupa mai multi ani de intemperii, fatada casei poate fi improspatata cu alte culori sau izolatii atunci cand ai bugetul necesar, iar interiorul casei poate fi renovat oricand, nu acelasi lucru poti spune despre structura unei case care sustine intreaga constructie.
Sfatul specialistilor este sa nu faci economii tocmai la alegerea materialelor folosite pentru structura casei. Aceste materiale sunt cele care iti vor oferi in final atat siguranta, cat si confortul termic la care ai visat inainte de a incepe constructia.
Desi se considera ca ridicarea unei case de caramida inseamna o investitie prea scumpa, costul caramizii necesare pentru constructia unei case reprezinta doar 5% din totalul estimat al investitiei. Odata construita casa din caramida, aceasta este eficienta energetic in mod natural. Pe viata.
Proprietatile tuturor materialelor alese pot fi anulate de echipa de meseriasi
Aproximativ 80% dintre casele din Romania sunt realizate in regie proprie, de aceea selectia meseriasilor si echipei de constructii este cea mai importanta. Proprietatile tuturor materialelor alese de tine pot fi anulate instantaneu daca nu sunt puse corect in opera.
Un diriginte bun de santier se gaseste cel mai usor prin recomandarile celor care au lucrat deja cu el pe un proiect. Trebuie stiut ca dirigintii de santier sunt cei autorizati de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Poti gasi o lista a acestora la adresa www.isc-web.ro, in cadrul documentului: Registrul dirigintilor de santier autorizati.
Pentru ca piata este plina de echipe de mesteri care promit multe si fac putine, este de recomandat sa apelezi la cunostinte si recomandari. Este important sa vezi cu ochii tai lucrarile lor din ultimul timp si chiar si mai vechi, pentru a sti cum au rezistat in timp. O idee buna este angajarea cu jumatate de norma a unor muncitori care lucreaza in domeniu pentru antreprenori autorizati.
Pentru mai multe sfaturi practice pentru constructia casei mult visate, viziteaza www.scoaladeconstructii.ro.