Acționarii retailerului belgian Delhaize Group, prezent în România cu Mega Image și cei ai grupului olandez Ahold au aprobat propunerea de fuziune a celor doi mari retaileri, îndepărtând astfel unul dintre ultimele obstacole în finalizarea planului, a anunțat agenția Reuters.

Ahold si Delhaize

Astfel, Ahold va cumpăra Delhaize pentru circa 10 miliarde de euro, într-o înțelegere care va crea unul dintre cei mai importanți retaileri de pe coasta de est a SUA, unde ambii retaileri sunt prezenți și va forma, de departe, cel mai important grup de retail din Benelux.

Anul trecut, cele două companii care însumează o rețea de circa 6.750 de magazine, au avut vânzări cumulate de 62,6 miliarde de euro,

Ahold deține în SUA rețelele de supermarketuri Stop & Shop și Giant, precum și Albert Heijn, rețeaua dominantă în Olanda. Delhaize deține magazinele Food Lion și Hannaford în Statele Unite și rețeaua Delhaize în Belgia.

Autoritățile de concurență din SUA și Belgia urmează să își dea acordul asupra fuziunii, șansele ca aceasta să fie blocată fiind foarte mici. ”Din partea autorităților belgiene ne așteptăm să fie nevoie să vindem un număr mic de magazine din ambele rețele. În privința cerințelor autorităților americane, încă așteptăm să vedem ce vor decide”, a afirmat CEO-ul Ahold, Dick Boer.

Potrivit unor informații din presa americană, autoritățile americane ar putea să pună cele două grupuri de retail să vândă în jur de 83 de magazine în mai multe state pentru a-și da acordul asupra fuziunii.