Segmentul de piață al sucurilor 100% ar trebui să înregistreze din nou creșteri, în ciuda încetinirii economice la nivel global și a dezbaterii recente pe tema zahărului, arată raportul „Juice Index”, realizat de Tetra Pak. Conform companiei, ritmul de creştere din pieţele emergente corelat cu încetinirea declinului piețelor mature stabilizează la nivel global categoria sucului 100% şi o repun pe un trend de uşoară creştere până în anul 2018.

tetra-pack-2

Rezultatele raportului arată că sucul 100% rămâne o parte importantă din alimentaţia obişnuită a oamenilor, peste 40% dintre respondenţii studiului declarând că beau suc zilnic. În plus, consumatorii spun că sunt dispuşi să plătească mai mult pentru sucurile pe care le asociază unor alegeri de viaţă sănătoase. Aceste concluzii indică faptul că există potenţial semnificativ de creştere pentru sucurile 100%.

Creșterea va veni din segmentul produselor care satisfac nevoile consumatorilor privind beneficiile pentru sănătate şi consumul on-the-go, tendințe deosebit de puternice în rândul Millennials, cea mai influentă generație de consumatori de până acum. La nivel global, industria a început să răspundă acestor aşteptări, inovând în trei domenii cheie: nutriție vegetală, sucuri complet naturale şi sucuri 100% „îmbogăţite”.

Nutriția vegetală:  băuturile pe bază de mixuri de legume şi fructe, care scad conținutul natural de zahăr și aduc beneficii sănătății, sunt a patra cea mai populară aromă din segmentul sucurilor 100% la nivel global. Numărul noilor produse lansate în 2015 care utilizează legume drept ingrediente s-a triplat față de anul 2012.

Președintele și CEO-ul Tetra Pak, Dennis Jonsson, afirmă: „Este bine să vedem că la nivel global brandurile valorifică provocările rezultate în urma schimbării stilului de viață și al dezbaterii privind consumul de zahăr și că le transformă în oportunități. Acestea determină creşterea segmentului sucurilor 100% prin noi produse care captează imaginația consumatorilor, extinzând aria sucurilor de fructe tradiționale, precum sucul de portocale sau mere, către o serie de amestecuri de legume și noi arome, creând astfel posibilități infinite de rețete noi. Ca de fiecare dată, cheia succesului este inovația: oferirea produsului potrivit la momentul potrivit, pentru a satisface nevoile consumatorilor moderni, dar și pentru a le capta atenția și a stabili o conexiune, lucruri care sunt la fel de importante.”

dennis-jonsson-ceo

Cătălina Siriteanu, Operational Marketing Director Tetra Pak South Eastern Europe, declară: „Lansarea raportului global Tetra Pak Juice Index 2016, cu insight-uri și trenduri din categoria sucului 100%, reprezintă pentru noi o modalitate perfectă de a împărtăși din expertiza noastră legată de oportunitățile de dezvoltare existente în piețele din Europa de Sud-Est în care suntem prezenți. Ca o particularitate a pieței din România, observăm că segmentul sucurilor a început să se redreseze ușor după declinul din ultimii ani și să se stabilească din nou pe un trend ascendent. Deși mediul economic continuă să influențeze modul în care această categorie va evolua în următorii ani, am constatat în România o schimbare graduală a preferințelor consumatorilor, care se îndreaptă din ce în ce mai mult către sucurile care nu au la bază concentrat, precum şi către alte alternative poziționate drept naturale și mai sănătoase. Deși apar noi trenduri, precum sucurile «premium» sau cele «îmbogățite», credem că încă există oportunități neexplorate în segmentul de bază al acestei categorii, cum ar fi produsele în ambalaje portion pack pentru copii sau cele pentru consumul on-the-go, segmente de piaţă încă emergente”.

catalina-siriteanu_tetra-pak