Piaţa de produse organice din Europa şi Statele Unite ar putea creşte cu 6,7% până la 7,6% pe an, până în 2025, potrivit estimărilor firmei italiene de consultanţă CIAL, bazate pe datele Rabobank.

Procentul de creştere reprezintă de trei ori cifră cu care se estimează creşterea anuală consumului de  alimente în general.

Creşterea interesului consumatorilor faţă de problemele legate de mediu, de bunăstarea animalelor, de sănătate şi de siguranţa alimentelor au determinat ritmuri de creştere de două cifre ale vânzărilor de produse organice în ultimii ani, iar această tendinţă ar putea continua şi pe viitor.

Acest lucru este valabil în special pentru pieţele mature, mai dezvoltate economic, unde conceptul de alimente de calitate nu se referă doar la ingrediente şi la caracteristicile nutriţionale, dar şi la metoda prin care alimentele sunt obţinute pe întregul lanţ de producţie.

În Europa, în contextul crizei economice, consumatorii s-au îndreptat cu precădere către discounteri fără a abandona însă produsele organice. Astfel, în perioada 2005 – 2014, valoarea vânzărilor de produse bio a crescut de la 11 la 24 de miliarde de euro, peste 10 milioane de hectare fiind alocate agriculturii ecologice.