Afacerile Subway au crescut cu circa 9% până în prezent, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a estimat Andrei Trifan, agent de dezvoltare pentru zonele din afara București-Ilfov. În alte ţări, creşterea e mai redusă, unul dintre motive fiind şi acela că sunt pieţe mai mature dar şi cu un număr mai mare de restaurante Subway.

Ca un exemplu concret, Andrei Trifan,  (foto mai jos, stânga), care are la rândul său 4 francize,  a precizat că restaurantul Subway Drive Tru de la intrarea în Sibiu are cele mai mari vânzări din lanţ din Europa Centrală şi de Est.

Lanţul de restaurante cu servire rapidă Subway are în România 37 de unităţi şi sunt în plan de deschidere până la sfârșitul acestui an restaurante în București (Petrom Alexandriei – noiembrie și Petrom Olteniței – decembrie), Baia Mare (mall-ul Vivo) și Brașov (pe strada Republicii).

Pentru anul viitor, Subway intenționează să deschidă 10 restaurante noi, cinci în București, celelalte cinci în Bistrița, Craiova, Târgu Mureș, Galați și Bacău.

Cu alte cuvinte, la finele anului viitor, Subway ar putea ajunge la 50 de restaurante.

“Vrem să avem restaurant la fiecare ieşire din Bucureşti. Deocamdată avem la ieşirea din cartierul Militari şi în Băneasa”, a declarat Rumen Radev (foto mai sus, dreapta), agent de dezvoltare pentru București-Ilfov.

“România este una dintre cele mai importante piețe europene pentru Subway® iar planurile noastre de expansiune pentru anul 2018 vor consolida și mai mult această poziție. Continuăm să ne concentrăm pe locații tradiționale, pietonale și mall-uri, dar și pe spații neconvenționale, cum ar fi drumuri cu trafic ridicat, benzinării, chiar și aeroporturi, precum cel din București “, a adăugat Rumen Radev.

Francizele şi extinderea

Extinderea Subway în România se realizează doar cu francizaţi. Cam a cincea parte dintre aceştia au mai mult de un restaurant.

“Un francizat din Bucureşti are patru restaurante deja şi se mai pregăteşte să mai deschidă două. În ţările din Vest avem francizaţi cu şi mai multe restaurante iar în SUA există francizaţi chiar cu 60 de restaurante Subway”, a precizat Rumen Radev.

Pe de altă parte, au existat şi puţine restaurante care nu au fost deschise încele mai profitabile locuri încă de la început şi au fost mutate în alte locuri.

“Au existat şi relocări dar vorbim de un procentaj de sub 4% din numărul total, ceea ce e bine”, a precizat Rumen Radev.

Restaurante de top

Ca în orice lanţ, există restaurante cu vânzări mai bune şi altele cu profituri mai bune sau mai slabe.

Pe lângă restaurantul de la intrarea în Sibiu, reprezentanţii Subway au exemplificat ca făcând parte din top 5 restaurante precum cel de la Gara de Nord şi de la Cocor.

În ceea ce priveşte provenienţa alimentelor, a cărnii, în măsura în care e posibil, lanţul încearcă să aibă cât mai multe alimente de pe plan local, chiar dacă nu a fost tocmai de la început aşa, nefiind un lucru tocmai uşor.

“Ne-au luat doi ani de zile să-i învăţăm pe producătorii locali să producă după reţeta noastră. Acum luăm carne de la mai mulţi producători locali. Totuşi, nu trebuie să uităm nici că noi că vindem o experienţă americană a gustului”, a declarat Andrei Trifan.

World Sandwich Day în România

Subway celebrează, pe 3 noiembrie, prima ediție a World Sandwich Day în România, eveniment care, începând cu acest an, a devenit global, și pe care brandul are în plan să îl transforme într-o tradiție și pe plan local.

Rebranding

O altă noutate este aceea că lanţul de restaurante cu servire rapidă a trecut recent printr-un proces de rebranding, lansând și un nou simbol grafic, Choice Mark, anunțând, în același timp, un nou design pentru restaurante, care va fi implementat și în România, începând cu anul 2018.

Principalele noutăți aduse în design includ chioșcurile de tip “self-order” în locațiile selectate și meniurile digitale. Locațiile vor avea un stand cu legume întregi, în care vor fi expuse roșii, ardei grași, ceapă și castraveți, care sunt feliate zilnic, plus noi spații de expunere pentru pâine și fursecuri. În plus, toți cei care vizitează restaurantele vor fi întâmpinați cu muzică special selectată și cu porturi de încărcare USB și Wi-Fi gratuit.

Subway România

Subway a intrat pe piața din România în 2011, deschizând primul restaurant în aprilie 2012. Modelul de business a fost implementat de Frederick “Fred” DeLuca în urmă cu 50 de ani.

La momentul actual, Subway este prezent în România cu 37 de unităţi, în următoarele orașe: Alba Iulia, Arad, Brașov, București (16 restaurante), Cluj-Napoca, Constanța, Deva, Focșani, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu, Suceava și Timișoara.

Lanțul de restaurante are în prezent peste 44.000 de unităţi la nivel global.