În România s-au vândut peste 600 de mii de torturi în 2017, arată un studiu realizat de Cofetăriile Delice. În județul Prahova s-au vândut anul trecut aproximativ 15 mii de torturi de eveniment, la un preț aproximativ 50 de lei kilogramul.

„În 2017, noi am vândut peste 2.500 de torturi speciale, realizate pentru diferite evenimente precum nunțile, botezurile sau diferite aniversări tematice, acestea fiind pe lângă cele care se găsesc în mod normal în cofetării, la raft. Topul preferințelor ar fi: Mousse-ul alb cu fructe de pădure, Tortul de ciocolată belgiană (Belcolade în cazul nostru), iar pe trei torturile tip Trilogia, adică cele cu ciocolată albă, ciocolată crem si ciocolată neagră. Pe patru vin torturile tip Mon ami. După ani în care a ocupat locul I în topul preferințelor românilor, Belcolade a coborât astfel pe locul doi”, a declarat Laurențiu Dascălu, asociat la Cofetăriile Delice.

De aproximativ trei ani, oamenii s-au reorientat către Mousse-ul alb cu umplutură de fructe de pădure și pralin crocant la bază, însă Belcolade, prăjitura cu ciocolată cu lapte belgiană creată de Carmela Dragomir, rămâne una dintre cele mai cautate prăjituri de către români. Prețul unui kilogram din acest fel de tort, la raft, este 55 de lei.

”Cifra și numărul de torturi create special pentru evenimente, par impresionante, dar este un fapt extrem de adevărat. Românii consumă aproximativ 600 de mii de torturi pe an. Toate acestea se împart în două mari categorii: torturi din ingrediente naturale, adică cu ou, unt, lapte etc. și torturi din prafuri. Evident că cele din a doua categorie dețin peste 80 de procente din piață, deși producătorii le comunică drept manufacturate, lucru adevarat, dar înșelător într-o anumită măsură. Deci, atenție la consistența cremelor, a ciocolatelor și la frișcă. Dacă e din unt, atunci trebuie să se simtă untul în ea!”, declară Laurențiu Dascălu.

Tort manufacturat la Cofetăriile Delice – 24 de mii de lei

Cofetarul expert al Cofetăriilor Delce, Carmela Dragomir, singurul cofetar român care deține trei medalii de aur la Olimpiadele de Cofetărie a creat, de-a lungul anilor, printre cele mai impozante torturi din țară. Cel mai înalt tort creat pentru o nuntă celebră a depășit 2,40 m și a costat 24.000 de lei.

Tortul „Prințesă” a numărat 550 de ornamente în formă de fluturi și 3.000 de orhidee, toate realizate manual.

„La acea nuntă am mers cu opt oameni. Intrarea în sala restaurantului era mai mică pentru un așa tort. După ce am reușit să-l instalăm, am avut o problemă cu deplasarea lui în mijlocul sălii, se balansa și risca să cadă. Ne-au ajutat să facem asta toți chelnerii de la eveniment”, a spus  Carmela Dragomir, creatoare tortului.

Torturile Roberta și Olivia sunt alte creații de mari dimensiuni ale Cofetăriilor Delice care au primit numele celor care le-au comandat.

Despre Cofetăriile Delice

Cofetăriile Delice au încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de aproximativ 22 milioane de lei. Pentru cele 7 Cofetării Delice lucrează aproximativ 170 de angajați. Cofetăriile Delice se află în Câmpina, Bușteni și Ploiești, însă comenzile realizate telefonic către laboratorul din Câmpina pot fi distribuite oriunde în țară, cu mașinile proprii.