Importam de 20 de ori mai multe mere decat livramFructele romanesti au ajuns sa reprezinte o treime din consumul total de fructe din Romania si risca sa dispara din magazine si piete in urmatorii 3-5 ani, a declarat Aurel Tanase, directorul Organizatiei Interprofesionale Legume-Fructe Prodcom pentru Mediafax.

“Doar 60% din consumul la nivel national este asigurat de piata interna la legume si 30-35% in cazul fructelor. Piata de legume-fructe este estimata la aproximativ 700 de milioane de euro”, a spus directorul executiv al Organizatiei Interprofesionale Legume-Fructe Prodcom.

Acesta a adaugat ca romanii prefera sa consume fructe din import, care sunt mai frumoase. “Se intampla acest lucru atat in cazul merelor si perelor, cat si al prunelor, cireselor, visinilor si caiselor. Daca nu se schimba ceva, daca nu se evidentiaza cumva in piete produselor romanesti si daca nu se reglementeaza aceasta piata, ca sa putem supravietui, in 3-5 ani acestea ar putea disparea din consum”, a continuat Tanase.

Majoritatea fructelor care concureaza cu produsele romanesti provin din Polonia si Olanda, dar si din Grecia si Ungaria.

Mai mult, niciunul dintre retailerii importanti din Romania nu comercializeaza fructe si legumele ecologic produse in Romania, astfel ca sustinerea acestor produse ramane la nivel declarativ, potrivit WWF care a publicat a treia editie a studiului Retailer Scorecard. Studiul analizeaza performanta de mediu a primilor 11 retaileri FMCG din Romania, respectiv Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Profi, Penny Market si Selgros.