IKEA România are 46% angajate femei în magazinul IKEA din București, 45% în echipa de middle management și 50% femei în echipa de top management, a declarat Violeta Neniță (foto), Store Manager IKEA Băneasa la Forumul Egalității de Gen în magazinul IKEA din București.

La acest Forum, IKEA a adus în 7 martie angajați, autorități din România, ONG-uri și companii.

Mai precis, au participat ca speakeri Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei în România; Nicoleta Nicolae Ioana, Consilier de Stat în cadrul Cabinetului Președintelui României; Aurelia Grațiela Drăghici, Secretar de Stat – Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), Andreea Bragă, Directoare Executivă – Centrul de Dezvoltare Curiculara și Studii de Gen: FILIA, Dana Dobrescu, Communications Manager Unilever South Central Europe, alături de Ana Teresa Fernandes, Deputy Public Affairs Manager IKEA Group și de Violeta Neniță, Store Manager IKEA Băneasa.

„Am descoperit în magazinul din București că echipele diverse sunt mai creative și aduc soluții noi”, a declarat directorul magazinului IKEA din Băneasa.

E interesant de văzut cum stau lucrurile la nivel de percepţie a acestui fenomen în regiune. Astfel, IKEA SEE în parteneriat cu Ipsos  a realizat un studiu de pe un eșantion de 600 de respondenți din București și împrejurimi. Rezultatele au fost obținute printr-un chestionar online cu tema: Egalitatea de gen la locul de muncă.

Potrivit studiului, în regiunea South-East Europe în orașele București, Zagreb și Belgrad, românii sunt cei mai optimiști în ceea ce privește egalitatea de gen. 56% dintre respondenții români cred că femeile și bărbații au șanse egale de angajare, 50% cred că femeile și bărbații primesc remunerație egală pentru aceeași muncă și 47,5% cred că femeile și bărbații au oportunități egale de avansare în carieră. În Croația și Serbia aceste rezultate sunt mai mici cu peste 20 de procente.

În ansamblu, bărbații sunt mai optimiști decât femeile în legătură cu acest subiect. De exemplu, 34,7% dintre respondente au declarat că există diferențe la nivel de salarizare între genuri, în timp ce doar 18,5% dintre bărbați au declarat același lucru. Mai mult, 36,7% dintre respondente spun că femeile nu au oportunități egale de avansare la locul de muncă, însă doar 19,2% dintre bărbați au oferit același răspuns.

„La nivel de IKEA Group, ne-am propus obiective clare pentru a ajunge de la un echilibru perfect de gen până în 2020. Ne dorim să avem 50% femei și 50% bărbați angajați la toate nivelurile de management și în toate funcțiile, să oferim șanse egale în orice situație, precum și remunerație egală pentru femei și bărbați în funcții similare” a declarat Ana Teresa Fernandes, Deputy Public Affairs Manager IKEA Group.

Cu această ocazie, Președintele României, Domnul Klaus Iohannis, a transmis un Mesaj oficial. ”Femeile și bărbații trebuie să aibă posibilitatea de a se implica, în egală măsură, în politică, economie și societate, contribuind, cu experiența lor, la dezvoltarea și modernizarea acestei țări. De aceea am și asumat rolul de promotor al campaniei internaționale #HeforShe, fiind ferm convins că putem face mai mult pentru susținerea drepturilor femeilor din întreaga lume”, se arată în Mesajul transmis de Președintele Klaus Iohannis.

Forumul Egalității de Gen este completat de o campanie de comunicare externă, ce include bannere în care personajele principale sunt angajații IKEA și o campanie de comunicare internă.

Campania cu tema „Egalitatea este mai bună pentru toată lumea” se desfășoară în aceeași perioadă în Croația și Serbia, cele două țări din organizația IKEA South-East Europe în care există magazine IKEA.

Despre IKEA

IKEA Group este lider mondial în retailul de mobilier și decorațiuni. Suntem o companie bazată pe valori, cu oameni pasionați de viața acasă. Viziunea noastră este să creăm o viață de zi cu zi mai bună acasă pentru cei mai mulți oameni. Magazinele IKEA oferă aproximativ 10.000 de produse de mobilier și soluții accesibile pentru acasă. IKEA Group deține și operează 355 de magazine în 29 de țări (la 31 august 2017).

Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010, a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group. În anul financiar 2017 (1 septembrie 2016 – 31 august 2017), magazinul IKEA din România a fost vizitat de 3,3 milioane de oameni și 7,5 milioane de vizitatori unici au accesat site-ul www.IKEA.ro.