Productia de mobila va creste anul acesta, conform estimarilor, cu-5-7%, dupa ce in 2011 a avut o valoare de 1,8 milioane euro, a declarat Mihai Toma, secretar general al Asociatiei Clubul Roman de Mobila (ACRM).

El a mai spus ca 70% din volumul de mobila la nivel national se face in a doua jumatate a anului. “Cresterea pretului la energie se va reflecta in pretul final, dar nesemnificativ. Pentru noi, producatorii, costurile cu energia electrica sunt nesemnificative, sub 0,5% si s-ar putea sa se reflecte intr-o parte din materiile prime”, a explicat Toma.

“Criza economica din 2008-2009 ne-a afectat foarte mult. Volumul de productie in Romania a fost in continua scadere. Dintr-un volum de productie estimat undeva la 1,8 miliarde de euro in Romania, anul 2011 a insemnat 75% din aceasta productie care a mers la export. Consumul de mobila pe piata locala a scazut foarte mult. Drastic au scazut si importurile”, a spus Toma, citat de Agerpres.

Potrivit lui, in prezent exista două segmente importante in ceea ce inseamna producţia de mobilier. “Pe deoparte, sunt marii producatori, cei care in general  vand catre export, iar, pe de alta parte, micii producatori. Dupa anii ’90, in Romania au aparut foarte multe firme producatoare de mobilier. In momentul acesta sunt peste 2.000 de firme inregistrate in Romania ca fiind producatori de mobilier. Acest segment a suferit extrem de mult din cauza crizei economice. Au fost extrem de multe firme care s-au inchis in perioada anilor 2008-2009, altele care au trebuit sa treaca prin procese de reorganizare”, a mai afirmat oficialul ACRM.