Pretul mierii va creste in acest an cu circa 10-15% din cauza diminuarii productiei cu peste 50%, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR). Aceasta asteapta ca productia sa se ridice la un volum de 10.000 de tone, respectiv jumatate fata de media anuala.

“Romania produce in medie, anual, 20.000 – 22.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa, dar in 2012, din cauza conditiilor climaterice s-a realizat intre 50-60% din aceasta productie, in functie de zone”, a declarat  Ioan Fetea, reprezentantul ACAR.

Desi producatorii locali au o capacitate importanta,  10% din consumul mediu anual miere se importa ( 800 – 1.000 de tone), in timp ce jumatate din productia locala pleaca la export.

Romanii consuma in medie jumatate de kilogram de miere pe an, comparativ cu doua kilograme in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. De aceea, presedintele ACAR a cerut ajutorul Ministerului Agriculturii in privinta cresterii consumului de miere pe piata interna, una dintre solutii fiind activarea legii 509/2006 privind consumul mierii in scoli.

“Avem o lege promulgata pentru introducerea mierii in scoli, Legea 509/2006, dar in locul ei s-a introdus marul. Cred ca s-ar putea activa aceasta lege astfel incat si romanii sa consume un produs natural pe care il exportam an de an, mai mult de jumatate din productie”, a adaugat seful ACAR.

Din cei 36.000 – 40.000 de apicultori la nivel national, aproape 60% sunt membri ai ACAR, iar 65% din efectivele de albine sunt detinute de acestia.