Autoritatile chineze au aplicat amenzi in valoare totala de 82 de milioane de euro unui numar de sase firme din domeniul lactatelor – Mead Johnson Nutrition, Abbott Laboratories(ambele americane), Biostime International Holdings (chineza), Fonterra  Cooperative Group (neozeelandeza), Royal FrieslandCampina (olandeza) si Dumex (filiala a societatii franceze Danone)- pentru intelegere ilegala asupra preturilor la lapte praf, a anuntat AFP.

Ancheta Beijingului a mai inclus companiile Nestle, Zhejiang Beingmate Technology Industry & Trade Co. si Meiji Holdings”Co., insa acestea nu au fost amendate intrucat au cooperat cu autoritatile, furnizand dovezi importante.

Potrivit Comisiei pentru Dezvoltare Nationala si Reforma (NDRC) de la Beijing, companiile au incercat sa fixeze preturi minime la re-vanzarea produselor lor, limitand concurenta din industria de profil.

Imediat majoritatea producatorilor mentionati au redus preturile: “Danone” si “Nestle” au taiat preturile cu pana la 20%, iar “Mead Johnson” – cu 15%.

“Iesim din aceasta ancheta cu o intelegere mult mai clara a asteptarilor autoritatilor chineze cu privire la punerea in aplicare a reglementarilor pentru preturi, ceea ce ne va fi util pentru a ne continua activitatile in tara”, a comentat Kelvin Wickham, presedintele Fonterra pentru China si India, citat intr-un comunicat.

Photo credit: mastrobiggo / Foter / CC BY-NC-SA