Retragerea conservelor de carne de vita de pe piata din Marea Britanie, marca Scandia Sibiu, nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinta a unei etichetari neconforme, au declarat reprezentantii Scandia Sibiu.

Reprezentantii societatii “tin sa clarifice diferenta intre sintagmele folosite pe aceasta tema in spatiul public in ultima perioada, si anume «urme de ADN de cal» si «continut de carne de cal»”.

“In situatia data, este vorba despre urme de ADN, ceea ce inseamna ca lotul respectiv a intrat in contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de productie de la furnizorul de materie prima, pana la momentul ambalarii, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenta urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de transare si transportare a materiei prime, etape ce intra in responsabilitatea furnizorilor de carnuri si care nu au nicio legatura cu Scandia Food”, se  arata in comunicat.

“Produsele in cauza nu au fost retrase pentru ca ar fi pus in pericol sanatatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN”, mai scriu oficialii Scandia in comunicat.

Problema este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat in intreaga sa istorie de peste 90 de ani.

Autoritatea britanica pentru Alimentatie (FSA) a comunicat  ca in timpul unui control de rutina s-au gasit in conservele etichetate drept “vita” fabricate in Romania cantitati de ADN carne de cal in proportie cuprinsa intre 1 si 5%. Conservele au fost comercializate in lanturile de magazine Home Bargains (TJ Morris Ltd) si Quality Save.