Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a publicat un Proiect de Ordin prin care interzice folosirea E-urilor la fabricarea painii si a produselor de panificatie, precum si se stabilesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei.

Masura ar putea intra in vigoare in mai putin de o saptamana, dupa ce reprezentantii ANPC se vor intalni cu patronatele si vor stabili forma finala a proiectului. Astfel, producatorii din panificatie nu vor mai avea voie sa foloseasca niciun fel de colorant, cu exceptia zaharurilor si caramelului pentru painea din malt, cel mai utilizat colorant din industria alimentara.

“Este interzis sa folosesti denumirea de paine neagra, daca nu e realizata din faina neagra suta la suta. Nu este nici neagra si nici graham daca e din faina alba”, spune Aurel Popescu, Rompan. De asemenea din paine vor disparea cenusa si carminul. “In majoritatea controalelor am constatat ca ponderea ce mai mare era reprezentata de faina alba, nu de faina neagra care dadea specificitate produsului”, spun cei de la ANPC.

De asemenea, conform noilor reguli, painea trebuie sa aiba minimum 300 de grame, iar specialitatile de panificatie trebuie sa cantareasca 150 de grame.

Photo credit: Foter.com / CC BY-SA