Ce contine o sticla de suc Coca-Cola produsa in Romania?

Datorita interesului tot mai mare al populatiei privind sanatatea si alimentatia, Coca-Cola a lansat platfoma online “Ce contine o Coca-Cola” –cecontineococacola.ro, de unde oricine poate afla compozitia baturii descoperita acum mai bine de 127 de ani.

Aici se gaseste lista ingredientelor din Coca-Cola, respectiv zahar, arome naturale, dioxid de carbon, cafeina, acid fosforic, colorant caramel E150d si apa.   La fiecare ingredient este mentionata cantitatea dintr-o sticla de 250 de mililitri, precizandu-se ca, in conformitate cu zeci de studii internationale, toate componentele bauturii sunt in doze ce nu pot afecta sanatatea.

Acidul fosforic, de pilda, contine fosfor in cantitate de 43 mg la o sticla de 250 ml de Coca-Cola, in timp ce aceeasi cantitate de lapte contine 208 mg, 140 g de pui preparat – aproximativ 230 mg, iar o cantitate de 150 g de orez preparat – 90 mg de fosfor.   Zaharul (sucroza), care da gustul dulce al bauturii, este prezent intr-o cantitate de aproximativ 27 g la 250 ml de Coca-Cola, ceea ce este echivalent cu patru-cinci lingurite de zahar si 105 calorii.

Potrivit informatiilor de pe aceeasi platforma online, continutul de cafeina din 250 ml de Coca-Cola este de aproximativ 24 mg, semnificativ mai mic decat cafeina continuta de aceeasi cantitate de cafea prajita si, de asemenea, sub cel din 25-30 ml de cafea espresso. Consumul moderat de cafeina in randul adultilor se considera a fi situat in jurul valorii de 300 mg pe zi, conform sursei citate.  “Colorantii caramel sunt folositi in alimente inca din secolul al XIX-lea, iar noi ii folosim din anul 1886. Colorantul caramel E150d este aditivul alimentar care ofera bauturii Coca-Cola culoarea sa inchisa, distinctiva. Caramel E150d reprezinta una dintre cele patru categorii de caramel aprobate pentru utilizare ca si coloranti alimentari in Uniunea Europeana”, se precizeaza pe cecontineococacola.ro.    Reprezentantii companiei spun ca informatiile mentionate pe platforma sunt suplimentare celor deja disponibile pe etichetele produselor, fiind incluse si link-uri catre surse oficiale care le sustin.  

Potrivit reprezentantilor locali, 95% -99% din materia prima ce intra in componenta sucurilor produse in Romania sunt locale. Singurul ingredient care se importa este concentratul de cola, care la randul sau include mai multe substante, printre care cafeina, colorant caramel sau arome naturale, potrivit Economica.net. Fabricile Coca-Cola din Romania se aprovizioneaza cu zahar de la SC Zaharul Oradea. In ceea ce priveste apa, ce reprezinta 85% in cazul unei sticle Coca-Cola si de 95% in cazul unei sticle Coca Cola Zero, producatorul sustine ca foloseste resurse proprii. Compania detine noua puturi de apa in Bucuresti si Timisoara.

Photo credit: Omer Wazir / Foter / CC BY-SA



Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Retailers.ro © 2020 All Rights Reserved