Lanturile de supermarketuri ar putea deveni furnizori de servicii de termoficare, startul fiind dat de colaborarea dintre Regia de Termoficare din Sønderborg si lantul de supermarketuri danez SuperBrugsen.

Oferta limitata in supermarketurile rusestiIn acest moment 20 de supermarketuri SuperBrugsen din Danemarca au devenit si furnizori de servicii de termoficare pentru locuitorii din apropierea magazinelor.

Acestia beneficiaza de termoficare furnizata din surplusul de caldura recuperat de la sistemul de refrigerare al supermarketului SuperBrugsen.

„Supermarketurile sau abatoarele cu sisteme de refrigerare de mari dimensiuni sau, in principal, toate unitatile cu sisteme de refrigerare de mari dimensiuni, pot deveni din consumatori de energie, furnizori de energie. Pana acum cativa ani, noutatea consta in faptul ca puteam utiliza caldura generata de sistemele de refrigerare pentru a incalzi supermarketurile. Astazi, aceasta tehnologie este utilizata in majoritatea supermarketurilor noi, dar acum, aceleasi supermarketuri pot furniza caldura si catre locuintele private, amplasate in apropiere,” afirma Torben Green, inginer in cadrul Danfoss, care face parte din echipa de proiect care a dezvoltat solutia din Høruphav.