Activele companiei Ursus Breweries, inclusiv portofoliul său de mărci printre care se numără Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar și Azuga, vor fi cumpărate de către grupul japonez Asahi, împreună cu operațiunile de producție a berii și brandurile de bere deținute de SABMiller în Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia pentru suma de 7,3 miliarde de euro.

Ursus Breweries este unul dintre cei mai importanți producători de bere din România, cu o cotă de circa 40% din piața din România. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei.

Achiziția operațiunilor SABMiller din cele cinci țări europene, inclusiv România, ar putea fi finalizată până la jumătatea anului viitor și își propune să facă din businessurile preluate anul acesta motorul de creștere care sa îi permită să devină un jucător de talie internațională.

Asahi a mai cumpărat în acest an de la SABMiller, brandurile de bere Peroni și Grolsch precum și unitățile de producție aferente, pentru care a plătit 2,55 miliarde de euro. Operațiunile au fost vândute ca urmare a angajamentelor grupului AB InBev de a respecta legislația europeană de concurență, în urma preluării SABMiller, tranzacție de 100 de miliarde de dolari.

Ursus Breweries deține trei fabrici de bere în Romania: la Timișoara, Buzău și Brașov, precum și o microberărie la Cluj-Napoca, în locul fabricii de bere închise în acest oraș.