In New York s-a interzis vanzarea bauturilor racoritoare in recipiente mai mari de 450 de grame in restaurante, cinematografe si pe stadioane cu scopul de a combate obezitatea in localitate.

“Acesta este cel mai mare pas pe care l-a facut orice oras pentru a combate obezitatea, dar cu siguranta nu este ultimul pas pe care multe orase il vor face”, a declarat primarului Michael Bloomberg, intr-o conferinta de presa dupa vot.

In replica, producatorii de bauturi racoritoare au transmis ca produsele lor reprezinta sapte la suta din dieta americanului obisnuit, prea putin pentru a cauza obezitate. Totusi, in ciuda declaratiilor,  au convenit sa inceteze vanzarea bauturilor cu continut ridicat de zahar in mare parte dintre scoli.

Un raport al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA a anuntat ca se asteapta ca 42% din populatia Statelor Unite sa devina obeza pana in 2030 si, in plus, procentul persoanelor care vor suferi de obezitate severa se va dubla in 18 ani ajungand la 11%. Procentele vor insemna o crestere a costurilor din sistemul sanitar la 550 de miliarde de dolari. Primaria New York este prima care incearca sa scada aceste costuri din timp.